Gniazdo smaku

Kuchnia włoska w Warszawie

05.06.2020
Danie kuchni włoskiej

Kuchnia włoska wyróżnia się prostotą, pasją i niepowtarzalnym bogactwem smaku. Królują w niej zioła, sery i makarony. Tradycyjną włoską pizzę, pastę i tiramisu znamy wszyscy. Co sprawia, że kuchnia włoska jest tak smaczna i tak wyjątkowa? Sprawdzamy.

Dlaczego kuchnia włoska jest wyjątkowa?

Kuchnia włoska jest bardzo różnorodna. Każdy region Italii ma swoje własne kulinarne specjały – Florencja słynie z dań mięsnych, Turyn z kurczaka, a Bolonia z sosu bolognese. Neapol to ojczyzna tradycyjnej pizzy i spaghetti, z Sycylii i Sieny pochodzą włoskie desery, a Emilia-Romania szczyci się faszerowanymi pierożkami. Jednak niezależnie od tego, które danie wybierzemy, jest coś, co je łączy… Kuchnia włoska to przede wszystkim przyprawy! Bez oregano, bazylii, pieprzu, estragonu, tymianku, rozmarynu i innych ziół, dania włoskie tracą swoją magię! Podstawą potraw włoskich są też pomidory, cebula, czosnek, oliwa i oliwki. Powszechnie stosuje się szynkę parmeńską, ryby, owoce morza i oczywiście dobrej jakości sery – parmezan, mozzarella, ricotta, mascarpone, fontina. Podaje się je jako przystawkę, dodaje do pizzy, spaghetti, a nawet do deserów.

Specjały kuchni włoskiej

To, co czyni kuchnię włoską tak wyjątkową to prostota, różnorodność, pasja, jakość i tradycja. Kuchnia włoska nie uznaje kompromisów. Do przyrządzania dań używa się tylko świeżych, najlepszej jakości produktów, które powstają zgodnie z oryginalnymi recepturami. Włosi bardzo cenią tradycyjne, regionalne przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, tradycję domowej kuchni i zbiór zasad kulinarnych. Jakie dania wywodzą się z tradycyjnej włoskiej kuchni? Jakie potrawy powinna proponować w menu restauracja włoska?

Pizza

Kuchnia włoska to przede wszystkim wyjątkowa pizza, której kluczem jest klasyczne, cienkie ciasto. Pizza to cienki, drożdżowy placek posmarowany sosem pomidorowym, pieczony z rozmaitymi dodatkami. Może ona przybierać niezliczoną ilość postaci, a każda z nich ma swoją własną nazwę. Kompozycja składników zależy przede wszystkim od kucharza i preferencji konsumentów. Na pizzy mogą znaleźć się mięsa, warzywa, owoce, sery, owoce morza i oczywiście zioła. Pizza z dodatkami to kwintesencja włoskiej kuchni. Restauracja włoska Gniazdo Smaku zaserwuje Państwu prawdziwą włoską pizzę, wypiekaną na tradycyjnym cienkim cieście.

Makarony

„Życie to połączenie magii i makaronu” to słowa słynnego włoskiego reżysera Federico Felliniego, które w pełni oddają istotę włoskiej tradycji kulinarnej. Makarony długie, krótkie i nadziewane to podstawa włoskiej kuchni. Każdy makaron ma swoje szczególne przeznaczenie, w zależności od sosu, z którym jest podawany. Wśród najpopularniejszych makaronów włoskich znajdziemy:

  • Spaghetti – czyli najlepszą i najbardziej pomidorową wersję pasty włoskiej. Makaron al dente, wymieszany z gorącym aromatycznym sosem pomidorowym lub serowym, bogato przyprawionym ziołami. W roli dekoracji doskonale sprawdzają się pomidory, listki bazylii lub natka pietruszki. Podstawowe rodzaje spaghetti to carbonara, bolognese, vongole i puttanesca.
  • Lasagne – to zapiekanka z pieca przekładana płatami cienkiego makaronu, mięsem mielonym, sosem i serem. Dodatki wykorzystywane do przyrządzania lasagne to głównie warzywa, karczochy, oliwki, wieprzowe lub wołowe mięso mielone oraz owoce morza. W zależności od gustu.
  • Penne – penne to makaron w kształcie rurek, który podaje się z mięsem, serem, warzywami, owocami morza lub z pesto. Dodatki doskonale wypełniają środek pasty, co czyni to danie tak smacznym i wyjątkowym. Restauracja włoska Gniazdo Smaku przyrządzi Państwu wyjątkowe makarony włoskie zgodnie z tradycyjną recepturą.

Gnocchi

Gnocchi to kluseczki z ziemniaków lub z mąki, które na pierwszy rzut oka przypominają nasze polskie kopytka. Gnocchi to tradycyjna włoska potrawa domowa, którą każda rodzina i każda restauracja włoska przyrządza według własnego przepisu. Można je bowiem przygotować na wiele różnych sposobów. Według tradycji danie to serwowano w każdym włoskim domu 29 dnia każdego miesiąca. Muszą Państwo spróbować wyjątkowych klusek gnocchi, które serwuje nasza restauracja włoska w Warszawie! Nie tylko 29 dnia miesiąca!

Restauracja włoska w Warszawie

Kuchnia włoska słynie z aromatycznych i sycących potraw, stąd jej ogromna popularność. W restauracji Gniazdo Smaku polecamy pyszne makarony, pizzę i przystawki.

Nie trzeba lecieć aż do Italii, aby cieszyć się bogactwem śródziemnomorskich potraw i pełnią smaku tradycyjnej włoskiej kuchni! Nasza restauracja włoska z pewnością spełni Państwa oczekiwania. Tylko u nas skosztują Państwo aromatycznych specjałów, przygotowanych zgodnie z tradycyjną recepturą włoską. Bazujemy na tradycji. Korzystamy tylko ze świeżych, najlepszych produktów, dzięki czemu nasze potrawy są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Nasza restauracja włoska Gniazdo Smaku oferuje rozmaite makarony, pizze, kluseczki gnocchi i inne tradycyjne dania prosto z klimatycznych Włoch!



Godziny otwarcia:

poniedziałek-niedziela: 11.00-20.00

Jedzenie z dowozem dostarczamy na Bielany, Żoliborz i Łomianki!


Restauracja Gniazdo Smaku

Kuchnia Polsko-Włoska
Warszawa, ul. Samogłoska 15
email zapytanie@gniazdo-smaku.pl
tel. 507-686-417
Pokaż mapę dojazdu

Mapa dojazdu