Gniazdo smaku

Najpopularniejsze włoskie makarony

05.06.2020
Włoski makaron penne z sosem

Skąd dokładnie pochodzi makaron? Tego tak naprawdę nie wie nikt. Podobno znano go już w starożytnym Egipcie i Mezopotamii! Dziś makarony w kuchni włoskiej występują w wielu formach, a każda z nich przeznaczona jest do innego sosu.

Makarony długie i cienkie podajemy z sosem rzadkim, płaskie ze śmietanowym, a grubsze z sosem mięsnym. Karbowany makaron pochłania większą ilość sosu, a posiadający wgłębienia doskonale nadaje się do faszerowania. Idealna pasta włoska jest al dente, czyli sprężysta i lekko twarda, a przelanie jej zimną wodą po ugotowaniu jest we Włoszech niedopuszczalne! Zimna woda spłukuje skrobię, dzięki której sos lepiej przylega do powierzchni makaronu. Jeśli więc kiedykolwiek popełniłeś ten grzech, nigdy nie przyznawaj się do tego Włochowi!

Rodzaje makaronów włoskich

Makarony w kuchni włoskiej to podstawa. Wyszczególniamy już w ponad 300 różnych rodzajów włoskiej pasty. Nie sposób wymienić wszystkich, więc skupmy się na najpopularniejszych.

Spaghetti

Najpopularniejsza pasta włoska to oczywiście spaghetti z Neapolu. Ten znany na całym świecie makaron miał aż 50 cm długości, z czasem jednak, dla wygody pakowania, skrócono go o połowę. Dzięki grubości i długości wspaniale pasuje do dań mięsnych, warzywnych i owoców morza. Idealnie ugotowane spaghetti miesza się z gorącym aromatycznym sosem z dodatkiem ziół i dekoruje listkami bazylii lub natką pietruszki.

Penne

Penne to makaron w kształcie skośnej rurki, nawiązujący nazwą do kształtu stalówki pióra. Pochodzi z południowej części Włoch i doskonale sprawdza się w rozmaitych potrawach – od zapiekanek po zupy. Można go zapiekać, dodawać do sałatek, zup lub gulaszu. Prążkowane penne świetnie pasuje do sosów, które idealnie wypełniają jego środek. Penne można wykorzystać w wielu potrawach, więc każdy Włoch znajdzie swój własny sposób. 

Casarecce

Wymieniając najpopularniejsze rodzaje włoskich makaronów, nie można pominąć sycylijskiego casarecce. Casarecce to pasta o charakterystycznym kształcie. Nietypowo zwinięta, zagięta ku górze jak rynienka, by zatrzymać jak najwięcej gęstego sosu. Sprytne, prawda? Sprytne i smaczne!

Bucatini

Zostańmy jeszcze chwilę na Sycylii. Nie można bowiem zapomnieć o popularnej paście bucatini, która odrobinę przypomina spaghetti, jest jednak znacznie grubsza. Najlepiej podawać ją z gęstym sosem mięsnym. Włosi bardzo chętnie serwują ją z sosem pomidorowym, kawałkami dojrzewającego boczku i sera pecorino lub anchois, jajkami albo sardynkami. Pomysłów jest wiele.

Fusilli

Nazwa Fusilli pochodzi od słowa “fuso”, co oznacza “wrzeciono”. Fusilli to doskonale nam znane… świderki, więc nikomu nie trzeba ich przedstawiać. Ten charakterystyczny skręcony makaron, na stałe zagościł również w kuchni polskiej. Pasuje do zup, sałatek i rozmaitych sosów – lekkich, ciężkich i mięsnych. Włosi jednak zdecydowanie wybierają zestawienie z mięsem lub startym serem.

Tagliatelle

Tagliatelle pochodzi z okolic Bolonii, dokładnie jak popularne danie tagliatelle al ragù, które nazywany potocznie spaghetti bolognese. Jest to makaron z sosem pomidorowym, mięsem mielonym i warzywami. Pasta tagliatelle znajduje jednak zastosowanie w wielu innych potrawach, w połączeniu z sosami. Występuje w kilku rozmiarach i grubościach. Tagliolini ma kształt cylindryczny, bavette jest płaskie i cieńsze, a bavettine najcieńsze z nich wszystkich.

Cannelloni

Cannelloni idealnie pasuje do zapiekanek. Ten szeroki makaron w kształcie rurki, aż prosi się o nadzienie! Duża przestrzeń wewnątrz doskonale nadaje się do faszerowania i zapiekania. Najczęściej wypełnia się go mięsem mielonym, sosem beszamelowym i pomidorowym, a na wierzchu posypuje się go startym serem. Raj dla podniebienia.

Farfalle

Farfalle to makarony włoskie o kształcie zaciśniętych kwadracików, które przypominają motylka lub kokardkę. Makarony farfalle dobrze komponują się z lekkimi potrawami warzywnymi i kremowymi sosami.

Lasagne

Na koniec zostawiliśmy makaron, który również wszyscy znamy, gdyż jest on tak popularny, jak spaghetti! Lasagne wyróżniają się zarówno kształtem, jak i wielkością – charakterystyczna płaska forma, duży prostokątny płat ciasta, który przekłada się warstwami sosu pomidorowego, mięsa mielonego, posypuje serem i zapieka w piekarniku. Lasagne bolognese to danie, które doskonale oddaje smak włoskiej tradycji. Wymieniając makarony w kuchni włoskiej, nie można o nim zapomnieć! To istota włoskiej tradycji kulinarnej.

Włoskie pasty w restauracji Gniazdo Smaku

W restauracji Gniazdo Smaku nie nawijamy makaronu na uszy… ale dbamy o podniebienia naszych gości! Polecamy pyszne włoskie pasty, pizze i przystawki prosto ze słonecznej Italii. Serwujemy tradycyjną kuchnię włoską, która słynie ze smacznych, sycących potraw. Tylko u nas otrzymają Państwo dania bazujące na tradycyjnych włoskich recepturach, które zachwycają smakiem i aromatem ziół. Wykorzystujemy wyłącznie świeże, najlepszej jakości produkty, dzięki czemu nasze potrawy są tak smaczne, aromatyczne i zachowują pełnię smaku. W naszej restauracji skosztują Państwo tradycyjne pasty włoskie. Spośród najpopularniejszych makaronów włoskich szczególnie polecamy:

  • Spaghetti Bolognese – danie z sosem bolońskim, mięsem, pomidorami, cebulą, świeżym czosnkiem i parmezanem. To tradycyjne włoskie danie podane z gorącym aromatycznym sosem, przyprawione ziołami, przeniesie Państwa do Bolonii.
  • Lasagne – zapiekany w piecu idealnie cienki makaron lasagne przekładany mięsem mielonym, sosem bolognese i beszamelem oraz mozzarellą. Wyśmienita zapiekanka, która w pełni oddaje smak włoskiej tradycji.
  • Pasta Chłopska – makaron penne z grillowaną kiełbasą, białą cebulą, ogórkiem kiszonym, sosem śmietanowym i tradycyjnym włoskim parmezanem! Doskonała pasta penne w kształcie rurek przyrządzona zgodnie z tradycyjną włoską recepturą! Raj dla podniebienia!

Buon appetito!



Godziny otwarcia:

poniedziałek-niedziela: 11.00-20.00

Jedzenie z dowozem dostarczamy na Bielany, Żoliborz i Łomianki!


Restauracja Gniazdo Smaku

Kuchnia Polsko-Włoska
Warszawa, ul. Samogłoska 15
email zapytanie@gniazdo-smaku.pl
tel. 507-686-417
Pokaż mapę dojazdu

Mapa dojazdu