Aloo Baingan

Aloo Baingan

Składniki:

  • 1/2 łyżki chili w proszku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 3 małe do średnich bakłażany
  • 1 szklanka pieczonych na ogniu pomidorów pokrojonych w kostkę (z puszki)
  • 1/2 łyżki stołowej • Garam Masala
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1 łyżeczka • Zmielona kolendra
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 1/2 szklanki puree z batatów (z puszki lub domowej roboty)
  • 1 łyżka kurkumy
  • Instrukcja:

    1. Pokrój bakłażana na ćwierćcalowe krążki, a następnie pokrój na ćwiartki (powinny zostać z trójkątnymi kawałkami bakłażana). W małej misce wymieszaj płatki czosnku, chili, kolendry, kurkumy, kminku i czerwonej papryki z dwiema łyżkami wody na pastę.
    2. Podgrzej 2 łyżki oleju kokosowego na dużej patelni na średnim ogniu.
    3. Dodaj bakłażana i smaż przez 5-7 minut lub do miękkości.
    4. Dodaj pastę przyprawową do bakłażana i gotuj dla kolejnych kilku minut, często mieszając.Wymieszaj pomidory i puree z batatów. Gotuj jeszcze kilka minut, często mieszając, aby wszystko dobrze się wymieszało.
    5. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj garam masala i sok z cytryny.
    6. Podawaj od razu na ryżu (lub kalafiorowym „ryżu” w przypadku Paleo).