Anticuchos z białego labraksa z marynatą miodową Aji Chile i salsą Semilla

Anticuchos z białego labraksa z marynatą miodową Aji Chile i salsą Semilla

Składniki:

  • 15 chiles de arbol usunięto łodygi i nasiona
  • 1/2 szklanki zmieszanych czarno-białych nasion sezamu
  • 2 marynowane peruwiańskie chile aji dostępne w łacińskich sklepach spożywczych
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 1/2 łyżki 100% czystego miód
  • oliwa z oliwek
  • 1 szklanka mieszanki orzeszków ziemnych i dyni
  • sól do smaku
  • 2 1/2 uncji porcji skalowanego fileta z labraksa z pozostawioną skórą
  • Instrukcje:

    1. Wysiej i posiekaj papryczki chili aji i posiekaj, aby uzyskać gładką pastę. W misce wymieszaj 100% czysty miód i pastę chile z solą do smaku. Na gorącej patelni na średnim ogniu ugotuj chiles de arbol, uważając, aby ich nie przypalić.
    2. Usuń chiles łyżką cedzakową do robota kuchennego i mieszaj, aż papryczki chili zostaną posiekane, ale nie sproszkowane. Na tej samej patelni podsmażaj wszystkie orzechy i nasiona na złoty kolor przez około 3 minuty. Włóż papryczki chili na patelnię z orzechami i gotuj jeszcze 1 minutę.
    3. Dodaj sól do smaku.Na desce do krojenia dopraw filety rybne z obu stron solą i czarnym pieprzem. Nałóż na wierzch dużą ilość marynaty z miodu chili. Na patelni rozgrzej olej z pestek winogron. Gdy olej się rozgrzeje, połóż labraksa skórą do dołu. Gotuj, aż skóra będzie chrupiąca. Odwróć filet i dokończ pieczenie przez 1 minutę w piekarniku.
    4. Ułóż 2 łyżki salsy na małym talerzu i połóż rybę oraz porcję marynaty z miodu aji chile.
    5. 100