Azjatycka Sałata Z Ciecierzycy

Azjatycka Sałata Z Ciecierzycy

Składniki:

  • 2-14 uncje puszek ciecierzycy, odsączonej i opłukanej
  • 1 łyżka tajskiego sosu chili
  • 2 łyżki sos hoison
  • 1 łyżka sosu sojowego niskosodowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • 1 łyżka sosu sirachi, opcjonalnie
  • 1/2 szklanki posiekana bazylia, opcjonalnie
  • 6-8 liści sałaty, Bibb, liście bostońskie lub rzymskie
  • Instrukcje:

    1. Osączyć i wypłukać obie puszki ciecierzycy.
    2. Włożyć ciecierzycę do robota kuchennego i zmiksować w 5-10 sekundowe przyrosty. Nie chcesz zamieniać ciecierzycy w miazgę, po prostu chcesz ją zmielić na kawałki.
    3. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelnię i podgrzej.
    4. Dodaj ciecierzycę i gotuj na średnim ogniu przez 3-4 minuty, ciągle mieszając, aby się nie przypalić.
    5. Dodaj pozostałe składniki oprócz bazylii i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
    6. Jeśli używasz liści bazylii, dodaj je i gotuj przez 1-2 minuty, mieszając bazylię i pozwól jej zwiędnąć.
    7. Umyj liście sałaty i osusz.
    8. Nałóż zdrową porcję mieszanki z ciecierzycy na zawijaną sałatę i podawaj natychmiast.
    9. W razie potrzeby skrop sosem sirachi.
    10. 14