Baba Gonoush (danie egipskie)

Baba Gonoush (danie egipskie)

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 3 Brinjal duży rozmiar
  • 4 ząbki czosnku- mielonego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • Świeże liście pietruszki/kolendry posiekane do dekoracji
  • sól, do smaku
  • 1/4 szklanki tahini
  • Instrukcje:

    1. Pierce Brinjal za pomocą widelca, Następnie grilluj na ogniu do miękkości. Sprawdź delikatność, wkładając widelec w skórę. Zajmuje to około 20-30 minut.
    2. Pokrój grillowanego Brinjala na dwie części i zbierz mięso/miazgę.
    3. Dodaj tahini, sok z cytryny, oliwę z oliwek, czosnek, sól i pieprz i przetwórz w robocie elektrycznym. Baba Gonoush jest gotowy.
    4. Udekoruj oliwą z oliwek i świeżą pietruszką / Kolendra wyjdź i podaj z pitą panierowaną/khubz.
    5. 30