Babeczki marchewkowe z białkiem

Babeczki marchewkowe z białkiem

Składniki:

  • 1 łyżka rosyjskiej przyprawy do grzania
  • 1/2 szklanki mączki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka startej marchewki (około 2 średnie)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki rodzynek lub kawałków owoców Sun-Maid
  • 1 szklanka mielonego siemienia lnianego
  • skórka z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2/3 szklanki lub około 6 uncji miękkiego tofu
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kawałków orzecha włoskiego
  • 3/4 szklanki serwatki w proszku
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 f. Nasmaruj formę do muffinek lub wyłóż ją filiżankami .
    2. Wymieszaj suche składniki (pierwszy
    3. w średniej wielkości misce.W dużej misce wymieszaj olej kokosowy, jajka, wanilię, marchew, tofu, suszone owoce i skórka z cytryny.Złóż suchą mieszankę do dużej miski na tyle, aby odpowiednio je połączyć.Ważne jest, aby nie mieszać zbytnio tego ciasta.
    4. Wlej mieszankę do foremek na muffinki.
    5. Piecz 20-20 minut lub do tester wychodzi czysty i suchy.Sporządza 6 dużych lub 8 małych babeczek.Muffiny dobrze zamarzają przez 2 miesiące.