Babeczki Mardi Gras

Babeczki Mardi Gras

Składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 1/4 szklanki ciasta mąka
  • 1 łyżeczka rumu kokosowego Malibu
  • 2 jajka (lubię oddzielać i ubijać białka na bardziej puszyste ciasto)
  • Fioletowy żel barwnik spożywczy
  • zielony żelowy barwnik spożywczy
  • żółty żelowy barwnik spożywczy
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 5 szklanki cukru pudru
  • sól
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki niesolonego masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Do średniej miski dodaj mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać trzepaczką i odstawić. Do miski miksera dodać jajka, cukier, wanilię, rum i olej; bić na średniej prędkości przez około 30 sekund. Zmniejsz obroty miksera do niskich i powoli dodawaj około połowy mieszanki mąki.
    2. Dodaj połowę maślanki, następnie resztę mąki i resztę maślanki; ubijaj do połączenia. Rozdziel ciasto do misek i pokoloruj żelowym barwnikiem spożywczym w kolorze żółtym, fioletowym i zielonym.
    3. Wlej trochę każdego ciasta do wyściełanej babeczki. Wypełnij wkładki nieco ponad połowę.
    4. Piecz babeczki 12-14 min.
    5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia przed zamrożeniem. Do podmrażania
    6. Ubijaj masło na średnio-wysokich obrotach, używając nasadki łopatkowej miksera stojącego przez 2 minuty na masło jest miękka i puszysta. Zmniejsz prędkość i stopniowo dodawaj cukier puder. Po zmieszaniu całego cukru pudru zwiększ prędkość do średniej i dodaj wanilię, dobrze wymieszaj. Ubijać na średnich obrotach, aż będzie jasna i puszysta, około 2 minut, zeskrobując miskę w razie potrzeby. Aby pokolorować lukier, po prostu ubij z fioletowym, żółtym i zielonym żelowym barwnikiem spożywczym indywidualnie. Użyłem napiwku 1M od Wilton.
    7. 350