Niespokojny dzień wolny z większą ilością deszczu i ochotą na babeczki. Ogromna miska jaskrawoczerwonych wiśni w lodówce. Mnóstwo do chrupania i trochę na upieczony smakołyk.
Zastanawiając się kilka dni wcześniej, przyszło mi do głowy połączenie wiśni i migdałów. W zamrażarce było trochę zaniedbanej mąki migdałowej, a w szafce nieotwarty słoik masła migdałowego, który kupiłem jakiś czas temu, aby zrobić „frytki” z warzyw korzeniowych w panierce Ricki (wkrótce, bo już od miesięcy zastanawiałem się nad możliwościami) .
Okazuje się, że wiśnie i migdały są zwycięską kombinacją, zwłaszcza gdy doda się do niej jagody, wanilię i cytrynę. Orzechowy smak masła migdałowego doskonale komponuje się z czereśniami i jagodami. Jest to jeden z najlepszych przepisów na babeczki, jakie wymyśliłem do tej pory i nie zawierają zbyt dużo cukru, co jest dodatkowym bonusem. Pełen soczystych owoców, nawet miłośnicy cukru będą zachwyceni. Mogę dodać, że są to szczególnie przyjemna opcja na śniadanie.
Muffiny Wiśniowo-Jagodowe z Cytryną i Wanilią oraz Migdałami
1 1 /2 szklanki niebielonej białej mąki
1/2 szklanki mąki migdałowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 szklanki cukru
2 łyżeczki skórki z cytryny1 /2 łyżeczki soli morskiej1 szklanka jogurtu (ja użyłam jogurtu z koziego mleka)
2 jajka
1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki wanilii
4 łyżki masła migdałowego1 szklanka wiśni bez pestek , grubo posiekane1/2 szklanki jagódNasmaruj dokładnie dwanaście regularnych filiżanek na muffinki butte r lub olej.
W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, skórkę z cytryny i sól. Zrób dołek pośrodku składników i odstaw.
W innej misce połącz jogurt z sokiem z cytryny. Dodawaj jajka pojedynczo, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Teraz dodaj masło waniliowe i migdałowe i ubij, aż dobrze się połączą. Wlej tę mieszankę do suchych składników i wymieszaj, aby się połączyć. Delikatnie dodać wiśnie i jagody.
Podziel ciasto równomiernie do przygotowanych muffinek i upiecz na podgrzewaczu 350 stopień pieca dla – 25 minut lub do momentu, gdy tester ciasta lub wykałaczka wyjdą czyste. Pozostaw babeczki na patelni na minuty i następnie przenieść na ruszt do ostygnięcia.
Plony 12 babeczki jagodowe.
Więcej babeczek jagodowych z Wegetariańskiej Kuchni Lisy:
Muffinki z Jagodami i Serem Kozim
Muffinki Jagodowe z Mąką KukurydzianąMuffiny malinowo-kukurydziane
Na szczycie stosu do czytania: Zielone piekło: Jak planują ekolodzy zrujnować swoje życie i co możesz zrobić, aby je powstrzymać Steve Milloy
Akompaniament audio: Diamonds on the Inside