Babeczki z Jagodami Jumbo

Babeczki z Jagodami Jumbo

Składniki:

  • 4 t. proszek do pieczenia
  • 1 1/2 do. świeże jagody
  • 1 1/2 szklanki roztopionego masła
  • 1 do. maślanka
  • 2 Jajka
  • 1 szklanka Przesiana mąka
  • 1 do. (7 uncji) cukier granulowany
  • 1 1/2 t. świeża starta skórka z cytryny
  • 1/2 łyżeczki Sól
  • 1 1/2 t. ekstrakt waniliowy
  • 4 olej roślinny T.
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 425 stopni. Lekko spryskaj 6 filiżanek dużą foremkę do muffinek sprayem do gotowania, odstaw na bok. W małej misce wymieszaj skórkę z cytryny i 1/3 szklanki. cukier za pomocą widelca dokładnie wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W średniej misce wymieszać 1 łyżkę. cukier i jajka, energicznie ubijając przez około 45 sekund, aż masa będzie gęsta i jednorodna. Powoli dodaj roztopione masło i olej. Następnie wymieszaj z maślanką i wanilią.
    2. Dodaj płynne składniki i jagody do suchych składników, składając aż do wymieszania, uważając, aby nie przemieszać. Włóż ciasto do foremek na babeczki i posyp je cukrem cytrynowym.
    3. Piecz babeczki w 425 stopniach. przez 5 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 375 stopni f. i kontynuuj pieczenie przez około 25 minut (obracając blachę w połowie czasu pieczenia, aby zapewnić równomierne pieczenie), aż wykałaczka umieszczona w pobliżu środka muffinek wyjdzie czysta kilka okruchów.
    4. Pozwól babeczki ostygnąć przez około 5 minut na patelni, a następnie wyjmij je na ruszcie do ostygnięcia.