Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 425
- W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier, olej, drożdże, jajko i syrop klonowy. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
- Dodaj sól i szklankę mąki. Używając łopatki lub drewnianej łyżki, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
- W partiach kubka dodaj mąkę i mieszaj, aż każdy dodatek zostanie całkowicie połączony. Ciasto stanie się dość jędrne i gładkie.
- Przełóż ciasto na gładką, płaską powierzchnię i ugniataj przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj więcej mąki, po jednej łyżce stołowej.
- Odstaw ciasto pod przykryciem na około 10 minut.
- Przekrój ciasto na pół. Ponownie podziel każdą połowę. Kontynuuj, aż uzyskasz 12 równe porcje ciasta.
- Rozwałkuj każdą kulkę ciasta na 10 calowe długie paski. Owiń pasmo ciasta wokół dłoni i dociśnij jeden koniec kciukiem.
- Wlej niewielką ilość wody do wgłębienia i wciśnij do niego drugi koniec paska, aby utworzyć bajgiel kształt.
- Rozwałkuj ciasto między dłońmi, aby wygładzić szew.
- Napełnij duży garnek 4 litrami wody i dodaj miód. Doprowadź do wrzenia.
- Poczekaj, aż woda się zagotuje, przygotuj stanowisko pracy.
- Połóż czysty ścierkę do naczyń obok garnka.
- Ziarna sezamu umieść w płytkiej misce i trzymaj w pobliżu. Wyłóż dwa arkusze ciastek pergaminem i odłóż na bok.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć 3 bułeczki do garnka na 12 sekundy, obracając się w połowie . Po zakończeniu gotowania bułeczki wypłyną na górę. Łyżką cedzakową przenieść do czystego ścierki do ostygnięcia. Gdy bułeczki ostygną na tyle, by można je było obsłużyć, włóż je do miski z sezamem i lekko dociśnij. Obróć i powtórz, aby przykryć drugą stronę.
- Ułóż na przygotowanej blasze. Kontynuuj ten proces, aż wszystkie bułeczki będą ugotowane i pokryte nasionami.
- Piecz w piekarniku przez 10 minut.
- Wyjmij z piekarnika i obróć wszystkie bułeczki.
- Piec przez dodatkowe minuty, aż się równomiernie zarumienią.
- Schłodź na stojaku i przechowuj w hermetycznym pojemniku.
425