Bajgle w stylu montrealskim

Bajgle w stylu montrealskim

Składniki:

  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • 5 łyżek. cukier granulowany
  • 3 łyżki stołowe olej słonecznikowy
  • 1 opakowanie aktywnych suszonych drożdży
  • 1 łyżka ubite jajko
  • 1 łyżka stołowa. syrop klonowy
  • 4 ¾ kubków mąka uniwersalna
  • 1 łyżeczka Sól koszerna
  • ¼ szklanki sezamu
  • 4 kwarty wody
  • ¼ szklanki miodu
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 425
    2. W dużej misce wymieszaj ciepłą wodę, cukier, olej, drożdże, jajko i syrop klonowy. Mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą.
    3. Dodaj sól i szklankę mąki. Używając łopatki lub drewnianej łyżki, mieszaj aż do całkowitego połączenia.
    4. W partiach kubka dodaj mąkę i mieszaj, aż każdy dodatek zostanie całkowicie połączony. Ciasto stanie się dość jędrne i gładkie.
    5. Przełóż ciasto na gładką, płaską powierzchnię i ugniataj przez około 10 minut. Jeśli ciasto jest lepkie, dodaj więcej mąki, po jednej łyżce stołowej.
    6. Odstaw ciasto pod przykryciem na około 10 minut.
    7. Przekrój ciasto na pół. Ponownie podziel każdą połowę. Kontynuuj, aż uzyskasz 12 równe porcje ciasta.
    8. Rozwałkuj każdą kulkę ciasta na 10 calowe długie paski. Owiń pasmo ciasta wokół dłoni i dociśnij jeden koniec kciukiem.
    9. Wlej niewielką ilość wody do wgłębienia i wciśnij do niego drugi koniec paska, aby utworzyć bajgiel kształt.
    10. Rozwałkuj ciasto między dłońmi, aby wygładzić szew.
    11. Napełnij duży garnek 4 litrami wody i dodaj miód. Doprowadź do wrzenia.
    12. Poczekaj, aż woda się zagotuje, przygotuj stanowisko pracy.
    13. Połóż czysty ścierkę do naczyń obok garnka.
    14. Ziarna sezamu umieść w płytkiej misce i trzymaj w pobliżu. Wyłóż dwa arkusze ciastek pergaminem i odłóż na bok.
    15. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć 3 bułeczki do garnka na 12 sekundy, obracając się w połowie . Po zakończeniu gotowania bułeczki wypłyną na górę. Łyżką cedzakową przenieść do czystego ścierki do ostygnięcia. Gdy bułeczki ostygną na tyle, by można je było obsłużyć, włóż je do miski z sezamem i lekko dociśnij. Obróć i powtórz, aby przykryć drugą stronę.
    16. Ułóż na przygotowanej blasze. Kontynuuj ten proces, aż wszystkie bułeczki będą ugotowane i pokryte nasionami.
    17. Piecz w piekarniku przez 10 minut.
    18. Wyjmij z piekarnika i obróć wszystkie bułeczki.
    19. Piec przez dodatkowe minuty, aż się równomiernie zarumienią.
    20. Schłodź na stojaku i przechowuj w hermetycznym pojemniku.
    21. 425