Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
- Rozłóż cukinię i pieczarki na blasze do pieczenia i lekko posmaruj olejem i posyp solą i pieprzem.
- Piecz aż warzywa będą miękkie, a następnie odcedź w siatkowym durszlaku wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonął nadmiar oleju (ta metoda może być również zastosowana do bakłażana, jeśli nie chcesz go smażyć).
- Podgrzej olej w przyklej patelnię na średnim ogniu.
- Ostrożnie dodaj bakłażana do oleju i smaż z obu stron do miękkości i lekko zrumienionego.
- Wyjmij bakłażana z oleju na talerz wyłożony ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar oleju.
- Spryskaj szklaną naczynie do pieczenia sprayem do gotowania i nałóż warstwę sosu pomidorowego na dno. Na wierzch ułożyć warstwę bakłażana, następnie łyżkę sosu i posypać parmezanem. Następnie dodaj warstwę cukinii i pieczarek, łyżkę sosu i posyp parmezanem. Kontynuuj dodawanie warstw bakłażana, cukinii i grzybów, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Posyp kolejną warstwą sosu, parmezanem, serem mozzarella w razie potrzeby i listkami bazylii.
- Piecz przez 20 do 400 minut lub do momentu, gdy danie będzie gorące.
- Pozostały sos podawaj z czubatą porcją makaronu.