Bakłażan bez bułki tartej, cukinia i pieczarki z parmezanem

Bakłażan bez bułki tartej, cukinia i pieczarki z parmezanem

Składniki:

  • 2 bakłażany, nieobrane i pokrojone w ½-calowe plastry
  • 2 szklanki pieczarek, pokrojone w plasterki
  • 3 cukinie, obrane i pokrojone w poprzek na 1/ 2-calowe plastry
  • 1 łyżka oleju do posmarowania, plus olej do smażenia
  • Sól i pieprz
  • Tarty parmezan
  • 2 uncje rozdrobnionego sera mozzarella (opcjonalnie)
  • 8 świeżych listków bazylii
  • 1 słoik sosu pomidorowego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
    2. Rozłóż cukinię i pieczarki na blasze do pieczenia i lekko posmaruj olejem i posyp solą i pieprzem.
    3. Piecz aż warzywa będą miękkie, a następnie odcedź w siatkowym durszlaku wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby wchłonął nadmiar oleju (ta metoda może być również zastosowana do bakłażana, jeśli nie chcesz go smażyć).
    4. Podgrzej olej w przyklej patelnię na średnim ogniu.
    5. Ostrożnie dodaj bakłażana do oleju i smaż z obu stron do miękkości i lekko zrumienionego.
    6. Wyjmij bakłażana z oleju na talerz wyłożony ręczniki papierowe, aby wchłonąć nadmiar oleju.
    7. Spryskaj szklaną naczynie do pieczenia sprayem do gotowania i nałóż warstwę sosu pomidorowego na dno. Na wierzch ułożyć warstwę bakłażana, następnie łyżkę sosu i posypać parmezanem. Następnie dodaj warstwę cukinii i pieczarek, łyżkę sosu i posyp parmezanem. Kontynuuj dodawanie warstw bakłażana, cukinii i grzybów, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane. Posyp kolejną warstwą sosu, parmezanem, serem mozzarella w razie potrzeby i listkami bazylii.
    8. Piecz przez 20 do 400 minut lub do momentu, gdy danie będzie gorące.
    9. Pozostały sos podawaj z czubatą porcją makaronu.