Składniki:
Instrukcja:
- Rozpuść 1/4 szklanki masła.
- Wlej 2 łyżki roztopione masło na patelnię o pojemności 8 filiżanek; posmaruj masłem boki i spód patelni.
- Wymieszaj razem brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały.
- Posyp dno patelni połową mieszanki brązowego cukru ; połączyć pozostałą mieszankę z pozostałym stopionym masłem; Odstaw na bok. W dużej misce ubij pozostałe 1/4 szklanki masła z cukrem granulowanym, aż się połączą. Ubijaj jajka, po 1 na raz, aż się zmiksują. Ubij skórkę pomarańczową i banana.
- Wymieszaj mąkę uniwersalną i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę i sól.
- Dodaj do mieszanki bananów razem z Maślanka; mieszaj, aż dobrze się połączy.
- Wlej połowę ciasta na przygotowaną patelnię. Łyżką pozostałą mieszankę brązowego cukru równomiernie na wierzchu; przykryć resztą ciasta.
- Piec w 350 stopniowym piekarniku, aż długi rożen włożony w najgrubszą część ciasta wyjdzie czysty, około 50 minuty. Ostudź ciasto na stojaku około 5 minut, a następnie odwróć ciasto na talerz do serwowania.
- Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno.Z tego przepisu można uzyskać 12 porcje .Komentarze: Torebka dojrzałych bananów zainspirowała Jana McHargue do stworzenia tego ciasta kawowego. Możesz cieszyć się ciastem bananowym z pikantną polewą z brązowego cukru i migdałów i nadzieniem na brunch, kawę lub na deser.