Bananowe Ciasto Migdałowe

Bananowe Ciasto Migdałowe

Składniki:

  • 1/2 szklanki pokrojonych migdałów
  • 5 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 6/11 szklanka puree bananowego
  • 3 łyżki brązowego cukru, mocno zapakowane
  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 2/3 szklanki maślanki
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 3/ 4 szklanki cukru pudru
  • 5 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczy
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcja:

    1. Rozpuść 1/4 szklanki masła.
    2. Wlej 2 łyżki roztopione masło na patelnię o pojemności 8 filiżanek; posmaruj masłem boki i spód patelni.
    3. Wymieszaj razem brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały.
    4. Posyp dno patelni połową mieszanki brązowego cukru ; połączyć pozostałą mieszankę z pozostałym stopionym masłem; Odstaw na bok. W dużej misce ubij pozostałe 1/4 szklanki masła z cukrem granulowanym, aż się połączą. Ubijaj jajka, po 1 na raz, aż się zmiksują. Ubij skórkę pomarańczową i banana.
    5. Wymieszaj mąkę uniwersalną i pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, sodę i sól.
    6. Dodaj do mieszanki bananów razem z Maślanka; mieszaj, aż dobrze się połączy.
    7. Wlej połowę ciasta na przygotowaną patelnię. Łyżką pozostałą mieszankę brązowego cukru równomiernie na wierzchu; przykryć resztą ciasta.
    8. Piec w 350 stopniowym piekarniku, aż długi rożen włożony w najgrubszą część ciasta wyjdzie czysty, około 50 minuty. Ostudź ciasto na stojaku około 5 minut, a następnie odwróć ciasto na talerz do serwowania.
    9. Podawaj ciasto na ciepło lub na zimno.Z tego przepisu można uzyskać 12 porcje .Komentarze: Torebka dojrzałych bananów zainspirowała Jana McHargue do stworzenia tego ciasta kawowego. Możesz cieszyć się ciastem bananowym z pikantną polewą z brązowego cukru i migdałów i nadzieniem na brunch, kawę lub na deser.