Batoniki Granola z kawałkami ciemnej czekolady Quinoa

Batoniki Granola z kawałkami ciemnej czekolady Quinoa

Składniki:

  • 1 szklanka staromodnego płatka owsianego
  • 1 szklanka surowej komosy ryżowej
  • 1 szklanka pokrojonych migdałów
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (moja była słodzona)
  • ½ szklanki prażonych kiełków pszenicy
  • 3 łyżki oleju kokosowego, odmierzone na twardo (w temperaturze pokojowej)
  • ⅔ szklanki miodu (niektórzy weganie zjedzą miód, inni nie't, więc miej to na uwadze!)
  • ¼ szklanki ciemnego brązu cukier, pakowany
  • 1½ łyżeczki czystego ekstraktu waniliowego
  • ¼ łyżeczki soli
  • ½ szklanki posiekanych daktyli bez pestek (lubię mniejsze kawałki owoców, więc pokroiłam te dość drobno)
  • ¼ szklanki suszonych rodeczek wiśniowych
  • ½ szklanki chipsów ciemnej czekolady (jeśli jesteś weganinem, upewnij się, że 'kupujesz wegańskie chipsy czekoladowe)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni F. Posmaruj masłem 8 x 12 w szklanej naczyniu do pieczenia (lub podobnej wielkości) i wyłóż papierem do pieczenia.
    2. Połącz razem płatki owsiane, quinoa, migdały i kokos na bez podszewki. n i piecz przez 12 minuty lub do lekkiego zrumienienia, mieszając co 4 minuty.
    3. Przełóż mieszaninę do miski i wymieszaj kiełków pszenicy.
    4. Obniż temperaturę piekarnika do 300 stopni F.
    5. Umieść olej, miód, brązowy cukier, wanilię i sól w małym rondelku i podgrzej na średnim ogniu. Doprowadzić do wrzenia (mieszanka zacznie się pienić) Po zagotowaniu gotować przez 60 sekundy, ciągle mieszając.
    6. Zalej syropem tostowaną masę owsianą .
    7. Dodaj daktyle i rodzynki i dobrze wymieszaj.
    8. Wymieszaj kawałki gorzkiej czekolady, bo masa jest tak ciepła, że ​​trochę się rozpływa. .
    9. Wlać masę do przygotowanej patelni i delikatnie, ale mocno docisnąć masę palcami równomiernie na patelnię.
    10. Piec przez 20 minut lub do momentu, gdy granola nabierze jasnozłotobrązowego koloru.
    11. Schładzaj przez co najmniej 2 do 3 godzin przed wyjęciem z patelni i pokrojeniem w kwadraty. Przechowuj w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej!
    12. UWAGI
    13. Upewnij się, że Twoje płatki owsiane są bezglutenowe.
    14. Zawierają miód, widziałam, jak niektórzy weganie jedzą miód, inni nie, więc trzymaj się to na uwadze! 🙂 Nie próbowałem substytuować miodu agawą, ale jeśli to zrobisz, daj mi znać o wynikach!