Batony żurawinowe

Batony żurawinowe

Składniki:

  • 2 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanki mączki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka zimnego masła (2 paluszki)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 4 szklanki świeżej żurawiny
  • 1 jajko
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka wanilia
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 55 stopni F. Posmaruj masłem 913 calową patelnię.W średniej misce, wymieszać 1 szklankę cukru, mąkę, mąkę migdałową, sól i proszek do pieczenia. Użyj widelca lub krajalnicy do ciasta, aby zmiksować masło i jajko. Ciasto będzie się kruszyć. Ewentualnie możesz rozdrobnić suche składniki w robocie kuchennym z masłem do uzyskania kamyka, a następnie wymieszać jajko, aż wszystko się połączy. Wlej połowę ciasta na patelnię wysmarowaną masłem. W innej misce wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą, wanilię i sok pomarańczowy.
    2. Wymieszaj żurawinę.
    3. Rozsyp równomiernie masę żurawinową na cieście na patelni.
    4. Do pozostałego ciasta dodaj 1/4 łyżeczki cynamonu, a następnie pokrusz ciasto na jagody.
    5. Piecz przez 45-55 minut lub do momentu, gdy wierzch będzie jasnozłotobrązowy. Całkowicie schłodzić i schłodzić w lodówce przed pokrojeniem na kwadraty. Przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce. Wystarczy wrzucić migdały do ​​robota kuchennego, aż zostaną drobno zmielone, aby uzyskać mączkę migdałową.