Benedykt Burger

Benedykt Burger

Składniki:

  • 1 szklanka masła, zmiękczonego
  • 1/2 łyżeczki cayenne
  • 2 żółtka, lekko ubite
  • 1 funt mielonego kurczak
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • Jajka w koszulce i bekon
  • szczypta pieprz i sól
  • sól i pieprz
  • 1 posiekana szalotka
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • Instrukcje:

    1. Zaoszczędź 2 łyżki masła i schłodzić w lodówce. W małym rondelku rozpuść pozostałe masło; trzymaj w cieple.W misce ze stali nierdzewnej ubij żółtka, aż zgęstnieją i zbledną.
    2. Ubij z wodą i sokiem z cytryny.
    3. Dodaj 1 łyżkę zimnego masła. To sprawi, że twoje ramię będzie płonąć, a jeśli nie będziesz w znacznie lepszej formie niż ja – gratulacje
    4. Ustaw miskę nad garnkiem za pomocą około 2 cale ledwo gotującej się wody; ubijaj, aż dno garnka będzie widoczne między trzepaczkami, a druciki trzepaczki zostaną lekko pokryte, 1 do 2 minut. O tak, ręka płonie znowu!
    5. 039