Bezglutenowe ciasteczka z masłem orzechowym Kiss
Składniki:
1/4 szklanki tłuszczu piekarskiego o smaku maślanym
1 jajko
1/4 szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
3 łyżeczki wanilii ekstrakt
1 szklanka mąki z białego ryżu
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/4 szklanki mąki z tapioki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
48 Hershey&#;s pocałunki z mlecznej lub ciemnej czekolady
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
In dużej misce utrzeć tłuszcz piekarski, brązowy cukier i masło orzechowe na jasną i puszystą masę. Ubij jajko, mus jabłkowy i ekstrakt waniliowy (mieszanka będzie wyglądać na zsiadłą).
Połącz mąkę ryżową, skrobię ziemniaczaną, mąkę z tapioki, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól; stopniowo dodawać do ubitej śmietany i dobrze wymieszać. Przykryć i przechowywać w lodówce przez 1 godzinę.
Uformować z ciasta kulki o średnicy 1 cala.
Ułożyć w odległości 2 cali na nienatłuszczonej blasze do pieczenia.
Piec 9 do minut lub do momentu, aż lekko się popękają.
Natychmiast wciśnij czekoladowy pocałunek w środek każdego ciasteczka. Ostudź przez 2 minuty przed wyjęciem z foremek na metalową podstawkę.