Bezglutenowe Wegetariańskie Sajgonki Z Tajskim Sosem Orzechowym
Składniki:
1 1/4 uncji suchego makaronu ryżowego (cienkiego makaronu ryżowego) lub enoug
1 1/4 szklanki startej marchwi
1 1/4 szklanki szatkowana kapusta
2 szalotki (biała i zielona część) pokrojone w bardzo cienkie plastry
15 świeże listki bazylii, posiekane
posiekana świeża mięta
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
1/4 szklanki rozgniecione orzeszki ziemne
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka bezglutenowego sosu sojowego (Tamari)
1/2 łyżki świeżego sok z limonki
1 łyżeczka prażonego (ciemnego) oleju sezamowego
15 cale (8 cali) okrągłe bezglutenowe wiosenne owijki do bułek (wykonane z t
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki cukru
1/2 szklanki Creamy Peanut Masło (ja używam Earth Balance Natural Creamy Peanut Butter)
1 1/2 łyżki bezglutenowego sosu sojowego (Tamari)
1 łyżka mleka kokosowego
1 łyżka świeżego soku z limonki
1 łyżeczka chińskiej pasty chili (użyj ostrej lub słodkiej pasty chili w zależności od według własnego gustu pref
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
Instrukcje:
- Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu.
- Zdjąć z ognia i wymieszać z makaronem ryżowym.
- Odstawić minuty, od czasu do czasu mieszając lub do momentu, aż zmiękną i zmętniają.
- Odcedzić i płukać pod zimną wodą przez 30 sekundy; ponownie odcedzić.
- Pokrój na kawałki o długości 1 cala i przełóż do dużej miski.
- Wszystkie pozostałe składniki, z wyjątkiem papieru ryżowego i sosu, dodaj do makaron i dobrze wymieszaj.
- Przygotuj miskę z ciepłą wodą na tyle dużą, aby zanurzyć w niej papier ryżowy. Pracując z jednym papierem na raz, zanurz papier ryżowy w ciepłej wodzie, aż zacznie mięknąć, 8- sekund.
- Przenieś na płaskie powierzchnia robocza. Pracując szybko, nałóż około 1/4 szklanki nadzienia na każde opakowanie. Zawiń dolną część opakowania na nadzienie, a następnie zawiń każdą stronę w kierunku środka.
- Zroluj każdą rolkę od dołu do góry, tak ciasno, jak to możliwe bez rozrywania opakowania. Zawiń w folię, aby nie wyschła. Powtórz z pozostałymi opakowaniami i nadzieniem.