Bigos po polsku

Bigos po polsku w talerzu głębokim.

Czas przygotowania: około 2 godziny 

Ilość porcji: 6-8 porcji 

Trudność: średnie 

Kategoria: Obiad 

Kuchnia: Polska 

Rodzaj diety: Mięsna

Składniki

  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g świeżej kapusty
  • 200 g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
  • 200 g kiełbasy wiejskiej, pokrojonej w plastry
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchew, obrana i pokrojona w plasterki
  • 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 200 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Sól i pieprz do smaku

Przybory

  • Duży garnek
  • Patelnia
  • Nóż kuchenny
  • Deska do krojenia

Krok po kroku

  1. Na patelni podsmażamy boczek, aż będzie lekko zrumieniony i puści tłuszcz. Następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy razem przez kilka minut, aż kiełbasa się podsmaży.
  2. W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Dodajemy posiekaną cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy razem przez około 1 minutę, aż czosnek uwolni swój aromat.
  3. Dodajemy marchew i pietruszkę do garnka z cebulą i czosnkiem. Smażymy wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa będą lekko miękkie.
  4. Do garnka dodajemy kiszoną kapustę i świeżą kapustę, pokrojoną w paski. Całość mieszamy i dusimy na małym ogniu przez około 15 minut, aż kapusta zmięknie.
  5. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, mieloną paprykę oraz suszony majeranek. Wszystko razem mieszamy.
  6. Wlewamy czerwone wino i bulion drobiowy do garnka z kapustą. Dodajemy przecier pomidorowy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 1,5 godziny, aż bigos nabierze głębokiego smaku.
  7. Gdy bigos jest gotowy, doprawiamy go solą i pieprzem do smaku. Możemy również dodać odrobinę cukru, jeśli chcemy, aby był bardziej wyważony w smaku.
  8. Podajemy bigos na gorąco, tradycyjnie podawany jest z ziemniakami lub pieczywem.

Porady i warianty

  • Bigos jest daniem, które świetnie smakuje również następnego dnia po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki dokładnie się przegryzą. Możemy go więc spokojnie przygotować wcześniej, a następnie tylko podgrzać przed podaniem.
  • Wariantem bigosu może być dodanie suszonych grzybów, które nadadzą mu jeszcze bardziej wyrazisty smak.
  • Można również eksperymentować z różnymi rodzajami kiełbasy, dodając np. kiełbasę swojską lub chorizo.

Smacznego! Ten tradycyjny bigos po polsku rozgrzeje Wasze podniebienia i idealnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *