Biszkopt wiedeński

Biszkopt wiedeński

Składniki:

  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • dodatkowe masło do smarowania blach do pieczenia
  • 1 1/2 grama 40 (oz) mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 1/2 grama 40 (oz) cukier puder
  • 3 gramy 170 (oz) krople czekolady zwykłej lub mlecznej lub posiekana czekolada
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 170C wentylator/175C/375F/znak gazowy
    2. Smar (z masłem) dwie blachy do pieczenia
    3. Ułóż masło (175g ) w misce. Przesiej cukier puder (g) na masło. Ubij miksturę, aż będzie ładna i kremowa. Wymieszaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Przesiej mąkę (175g) i mąkę kukurydzianą (40g) na mieszankę. Wymieszaj, aż będą gładkie. Weź 1 łyżkę mieszanki i uformuj z niej małą kulkę. Zrób tyle małych kulek, ile możesz i umieść je na tacy, pozostawiając między nimi odstępy. Lekko spłaszcz każdą kulkę mieszanki wierzchem łyżki.
    4. 375