Składniki:
Instrukcja:
- Do dużej miski robota kuchennego dodaj orzechy włoskie, bekon, cukier i cynamon. Pulsuj, aż orzechy włoskie i bekon zostaną posiekane; odłożyć na bok. (Upewnij się, że bekon usmażysz na chrupiący stopień. Wtedy będzie się drobno i równomiernie posiekać.)
- Pokrój filo na 13″ do 9 ” prostokąty. W natłuszczonej 13″ na 9″ naczyniu do pieczenia umieścić 1 arkusz filo; posmarować roztopionym masłem. Powtórz z filo i masłem, aby ułożyć jeszcze 5 warstw, nakładając na siebie małe paski filo, aby uzyskać prostokąty, jeśli to konieczne.
- Na filo w naczyniu do pieczenia posyp 1 szklanką mieszanki orzechów włoskich.
- Powtórz kroki 2 i 3, aby ułożyć jeszcze 3 warstwy (w sumie 4 warstwy).
- Umieść pozostały filo na wierzchu ostatniej warstwy orzecha włoskiego; posmarować masłem.
- Ostrym nożem przeciąć tylko do połowy warstwy w trójkąt lub romby.
- Piec w 300 stopniu Piecz przez 1 godzinę i 25 minuty lub do momentu, gdy wierzch się zarumieni.
- W małym rondlu na średnim ogniu podgrzej miód, aż będzie gorący, ale nie wrzący. Równomiernie nałóż gorący miód na gorącą baklawę.
- Schłodź baklawę w naczyniu na ruszcie przez co najmniej 1 godzinę; przykryj folią i odstaw w temperaturze pokojowej do momentu podania.
- Do podania zakończ krojenie ostrym nożem przez warstwy tworząc trójkąty lub romby.