Boeuf Bourgignon

Boeuf Bourgignon

Składniki:

  • 1 funtowe pieczarki, pokrojone w ćwiartki
  • 2 łyżki masła
  • 2 paski niewędzonego boczku, posiekane
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • 3 funty dobrze wykrojonej karkówki wołowej bez kości, pokrojonej w 2-calową kostkę
  • 1 średnia żółta cebula, drobno posiekana
  • 2 średnie szalotki, drobno posiekane
  • 2 średnie marchewki, w plastrach
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki (patrz przypis)
  • 1 szklanka koniaku, (patrz przypis)
  • 3 szklanki rosołu wołowego (patrz przypis)
  • 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki świeżego natka pietruszki, grubo posiekana
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do C (325 F).
    2. Na patelni podsmaż pieczarki na maśle do zbrązowienia i miękkości. Odłóż na bok.
    3. W głębokim garnku/patelni podsmaż bekon na 1 łyżce oleju na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty, aż lekko się zrumieni.
    4. Usuń do przystawki z łyżką cedzakową. Podgrzej patelnię, aż tłuszcz będzie prawie dymił, zanim usmażysz wołowinę. Podsmaż wołowinę w tłuszczu z bekonu partiami, uważając, aby nie zbić kawałków (kawałki muszą zrumienić się ze wszystkich stron, nie spocić).
    5. Dodaj zrumienione kawałki wołowiny do bekonu. Zmniejsz ogień do średniego. W tym samym tłuszczu dodać cebulę, szalotkę i marchew. Gotuj aż marchewki zmiękną.
    6. Dodaj ugotowane warzywa do wołowiny i bekonu.
    7. Wylej tłuszcz.
    8. Powrót wołowina do zapiekanki. Następnie posyp mąkę i wymieszaj, aby lekko obtoczyć wołowinę mąką. Wymieszaj wszystko, aż mąka się ugotuje i nie będzie białych śladów.
    9. Dodaj bekon i warzywa i dopraw solą i pieprzem. Dodaj koniak i tyle bulionu, aby mięso ledwo się przykryło.
    10. Dodaj czosnek, tymianek, pietruszkę, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Zagotuj na kuchence. Zapiekankę przykryć i wstawić do piekarnika. Gotuj przez 2 1/2 do 3 godzin. Po około 1 godzinie gotowania dodać grzyby i dodać kakao w proszku. Wróć do piekarnika. Gulasz jest gotowy, gdy mięso jest miękkie jak widelec.
    11. 325