Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do C (325 F).
- Na patelni podsmaż pieczarki na maśle do zbrązowienia i miękkości. Odłóż na bok.
- W głębokim garnku/patelni podsmaż bekon na 1 łyżce oleju na umiarkowanym ogniu przez 2-3 minuty, aż lekko się zrumieni.
- Usuń do przystawki z łyżką cedzakową. Podgrzej patelnię, aż tłuszcz będzie prawie dymił, zanim usmażysz wołowinę. Podsmaż wołowinę w tłuszczu z bekonu partiami, uważając, aby nie zbić kawałków (kawałki muszą zrumienić się ze wszystkich stron, nie spocić).
- Dodaj zrumienione kawałki wołowiny do bekonu. Zmniejsz ogień do średniego. W tym samym tłuszczu dodać cebulę, szalotkę i marchew. Gotuj aż marchewki zmiękną.
- Dodaj ugotowane warzywa do wołowiny i bekonu.
- Wylej tłuszcz.
- Powrót wołowina do zapiekanki. Następnie posyp mąkę i wymieszaj, aby lekko obtoczyć wołowinę mąką. Wymieszaj wszystko, aż mąka się ugotuje i nie będzie białych śladów.
- Dodaj bekon i warzywa i dopraw solą i pieprzem. Dodaj koniak i tyle bulionu, aby mięso ledwo się przykryło.
- Dodaj czosnek, tymianek, pietruszkę, koncentrat pomidorowy i liść laurowy. Zagotuj na kuchence. Zapiekankę przykryć i wstawić do piekarnika. Gotuj przez 2 1/2 do 3 godzin. Po około 1 godzinie gotowania dodać grzyby i dodać kakao w proszku. Wróć do piekarnika. Gulasz jest gotowy, gdy mięso jest miękkie jak widelec.
325