Braciole z włoskiej wołowiny

Braciole z włoskiej wołowiny

Składniki:

  • 1 funtowy okrągły stek (wybierz solidny kawałek bez luźnych segmentów)
  • 4 plasterki prosciutto
  • 6 plasterków Salami genua
  • 1 szklanka świeżej bułki tartej
  • 1/4 szklanki świeżej włoskiej pietruszki, mielonej
  • 1/4 szklanki startego parmezanu lub sera Romano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku obranego i przekrojonego na pół
  • 6 szklanek przygotowanego sosu marinara
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • Instrukcje:

    1. Ubij wołowinę między dwa arkusze folii plastikowej z młotkiem do zmiękczania mięsa do grubości około cala, uważając, aby mięso nie zostało dziurawe lub rozdarte. Wszelkie dziury, które się pojawią, można w następnym kroku załatać kawałkiem prosciutto lub salami.
    2. Ułóż prosciutto i salami w jednej warstwie na wołowinie. Jeśli w wołowinie są jakieś dziury lub cienkie miejsca, upewnij się, że mięso jest na tych obszarach.
    3. Rozłóż bułkę tartą na salami w równej warstwie, pozostawiając cal z każdej strony, aby się zwijać mięso łatwiejsze.
    4. Posyp serem bułkę tartą i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek.
    5. Ostrożnie zagnij brzegi i zacznij rolować wołowinę . Zawiąż rolkę w kilku miejscach sznurkiem kuchennym i delikatnie natrzyj zewnętrzną stronę rolki pozostałym olejem.
    6. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Za pomocą szczypiec podsmażyć cały rulon, łącznie z końcówkami, aż się ładnie zrumieni. Gdy mięso się zarumieni, podgrzej sos marinara, czosnek i wino w holenderskim piekarniku lub patelni na tyle dużej, by zmieściła się bułka. delikatnie dusić. Przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości. Braole na zdjęciu zajęło 3 godziny, zanim widelec włożony w mięso łatwo się wsunął.
    7. Gdy zmięknie, ostrożnie wyjmij bułkę wołową z sosu i połóż na półmisku.
    8. Pozostaw rolkę do ostygnięcia przez około 5 10 minut i zdejmij sznurek. Braole pokrój w plastry i podawaj z makaronem lub gnocchi z sosem na wierzchu i dużą ilością parmezanu.
    9. 10