Składniki:
Instrukcja:
- Piekarnik w 375 stopni.
- Zróbmy bajeczny dżem figowy! Do małego rondelka na małym ogniu dodaj figi, sok jabłkowy, cukier i sok z cytryny. Dusić przez 15-15 minuty, aż figi zmiękną, a masa nieco zgęstnieje.
- Używając blendera zanurzeniowego lub robota kuchennego, zmiksuj dżem, aż duże kawałki figi się rozkruszą i dżem będzie stosunkowo gładki, ale nasiona nadal będą widoczne. Pozwól dżemowi ostygnąć.
- Rozwiń dwa arkusze ciasta francuskiego na kawałku pergaminu i pokrój na równe kwadraty.
- Połóż kawałek brie i małą łyżeczkę dżemu figowego na środku każdego kwadratu.
- Złóż każdy róg do środka, nie' nie martw się, że wszystkie wyglądają dokładnie tak samo. Pamiętaj, aby ścisnąć krawędzie.
- Ułóż pęczki na blasze wyłożonej pergaminem.
- Piec przez ok. 15-15 minut lub do złotego.
375