Brie Pakiety z Domowym Dżemem Figowym

Brie Pakiety z Domowym Dżemem Figowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (2 arkusze)
  • 1- 6 uncji brie log, pokrojone na 24 równe plasterki
  • 9 uncji suszonych fig, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 sok jabłkowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny
  • Instrukcja:

    1. Piekarnik w 375 stopni.
    2. Zróbmy bajeczny dżem figowy! Do małego rondelka na małym ogniu dodaj figi, sok jabłkowy, cukier i sok z cytryny. Dusić przez 15-15 minuty, aż figi zmiękną, a masa nieco zgęstnieje.
    3. Używając blendera zanurzeniowego lub robota kuchennego, zmiksuj dżem, aż duże kawałki figi się rozkruszą i dżem będzie stosunkowo gładki, ale nasiona nadal będą widoczne. Pozwól dżemowi ostygnąć.
    4. Rozwiń dwa arkusze ciasta francuskiego na kawałku pergaminu i pokrój na równe kwadraty.
    5. Połóż kawałek brie i małą łyżeczkę dżemu figowego na środku każdego kwadratu.
    6. Złóż każdy róg do środka, nie' nie martw się, że wszystkie wyglądają dokładnie tak samo. Pamiętaj, aby ścisnąć krawędzie.
    7. Ułóż pęczki na blasze wyłożonej pergaminem.
    8. Piec przez ok. 15-15 minut lub do złotego.
    9. 375