Brioszki z bąbelkami

Brioszki z bąbelkami

Składniki:

  • 3 łyżeczki aktywnych suchych drożdży (odmierzone z dwóch ćwierć-uncjowych kopert)
  • 2 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka dużego jajka ubitego do wymieszać z 1 łyżeczką wody (do glazury)
  • 3 duże jajka o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki ciepłego pełnego mleka (110°F do 115°F)
  • Soli
  • 3 łyżki cukru
  • 10 łyżki (1 ½ laski) niesolonego masła o temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody (400°F do 115°F)
  • Instrukcje:

    1. Połącz 1/4 szklanki ciepłej wody i ciepłego mleka w misce miksera o dużej wytrzymałości wyposażonej w przystawkę łopatkową.
    2. Posyp drożdżami i równomiernie wymieszaj.
    3. Odstaw, aż drożdże się rozpuszczą, mieszając od czasu do czasu, około 8 minut.
    4. Dodaj mąkę i sól do mieszanki drożdżowej . Miksuj na średnio-niskich obrotach, aż uformują się kudłate grudki, od czasu do czasu zeskrobując boki miski, od 1 do 2 minut.
    5. Dodawaj jajka, po 1 na raz, ubijając, aż zmieszają się po każdym dodaniu. Ubij cukier. Zwiększ prędkość miksera do średniej; ubijaj, aż ciasto będzie gładkie, około 3 minuty. Zmniejsz obroty do niskich.
    6. Dodawaj masło po 1 łyżce stołowej, ubijając po każdym dodaniu, aż zbledną, około 4 minut (ciasto będzie miękkie i jedwabiste ). Zwiększ prędkość do średnio-wysokich i ubijaj, aż ciasto odsunie się od boków miski i zacznie wspinać się na łopatki, 8 do 9 minut. Lekko posmaruj dużą miskę. Zeskrob ciasto do miski. Przykryj miskę folią.
    7. Ciasto wyrośnie w ciepłym miejscu bez przeciągów, aż prawie podwoi swoją objętość, około 1 godziny 15 minut do 1 godziny 30 minut. Delikatnie opróżnij ciasto, unosząc wokół krawędzi, a następnie pozwól, aby ciasto spadło z powrotem do miski, obracając miskę i powtarzając w razie potrzeby. Przykryj miskę szczelnie folią i schłódź, opróżniając ciasto w ten sam sposób co 30 minuty, aż ciasto przestanie wyrastać, około 2 godzin. Schłodź przez noc. (W tym momencie z ciasta zrobić 12 brioszki lub 6 brioszek i 1 tartę lub 2 tarty.) Masło 12 standardowe (1/3 filiżanki) muffinki. Podziel ciasto na 12 równe części; pokrój każdy kawałek na trzecie.
    8. Zwiń każdy mały kawałek między dłońmi w kulkę.
    9. Umieść 3 kulki w każdym przygotowanym kubku (ciasto wypełni kubek).
    10. Ustaw formę do muffinek w ciepłym miejscu bez przeciągów; połóż arkusz woskowanego papieru.
    11. Ciasto wyrośnie aż będzie jasne i prawie podwojone (ciasto wyrośnie 1/2 cala do 1 cala powyżej górnej krawędzi filiżanek muffinek), 50 do 60 minut. Ustawić ruszt na środku piekarnika i rozgrzać do 400F.
    12. Połóż blachę do muffinów na brzegach blachy do pieczenia. Delikatnie posmaruj polewą jajeczną wyrośnięte ciasto, uważając, aby glazura nie kapała między ciastem a blachą (co może uniemożliwić pełne rozszerzenie w piekarniku).
    13. Piecz brioszki na złoty kolor, przykrywając folią, jeśli się zarumienią szybko, około 15-15 minut, obserwuj ich uważnie.
    14. Przenieś patelnię do stojaka. Fajne 12 minuty.
    15. Usuń brioszki z patelni.
    16. Podawaj na ciepło lub w pokoju temperatura.