Brokuły Z Podsmażaną Bułką I Czosnkiem

Brokuły Z Podsmażaną Bułką I Czosnkiem

Składniki:

  • 1 szklanka świeżej bułki tartej
  • 1 pęczek świeżych brokułów – pokrojonych na włócznie
  • 5 ząbków czosnku – posiekanych
  • Świeżo mielony pieprz czarny
  • 1/4 Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek do spryskiwania
  • Krupki płatków czerwonej papryki
  • Ser Romano tarty
  • Odrobina soli morskiej
  • Instrukcje:

    1. Zagotuj wodę w średnim rondlu i dodaj brokuły. Brokuły dusić w wodzie przez około 3-4 minuty.
    2. Brokuły odsączyć i odstawić w naczyniu do serwowania.
    3. Rozgrzać dużą patelnię kilkoma skrop oliwą z oliwek, następnie dodaj czosnek, przyprawy i bułkę tartą. Smaż, aż bułka tarta zaczną się złocić i dodaj sok z cytryny.
    4. Wlej bułkę tartą na brokuły i zetrzyj ser Romano, jeszcze raz skrop oliwą z oliwek i wrzuć.