Bruschetta Nadziewane Ziemniaki

Bruschetta Nadziewane Ziemniaki

Składniki:

  • 6 dużych pieczonych ziemniaków, umytych i wysuszonych
  • Kokos lub oliwa z oliwek
  • 1/2 dużej czerwonej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 duży dojrzały pomidor pokrojony w kostkę
  • 1 łyżka posiekanego czosnku (około 5 dużych ząbków czosnku)
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki startego lub pokrojonego sera mozzarella
  • szklanka nabiału (kefiru, piimy lub innego)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska i pieprz
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 F. Obficie posmaruj skórki ziemniaków olejem (skórka będzie chrupiąca).
    2. Piecz przez 1 do 1 1/2 godziny lub do miękkości.
    3. Podczas gdy ziemniaki pieczą się w piekarniku, posiekaj i wymieszaj czerwoną cebulę, pomidor, czosnek, świeżą bazylię i ser w mała miska. Odłóż na bok.
    4. Kiedy ziemniaki są gotowe, odetnij małe plasterki z wierzchu każdego ziemniaka, wydrąż miąższ i umieść w dużej misce.
    5. Ułóż puste skorupki na blasze do pieczenia i zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 F.
    6. Wymieszaj i rozgnieć z kulturami mlecznymi, masłem i oliwą z oliwek.
    7. Wlej mieszankę bruschetta i dobrze wymieszaj. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem.
    8. Wlej mieszankę ziemniaków bruschetta z powrotem do muszli i ponownie włóż do piekarnika, aby się ogrzały. Jeśli ziemniaki nie zostaną ponownie podgrzane do wysokiej temperatury, enzymy zawarte w nabiale zostaną zachowane.