bułeczki brioche

bułeczki brioche

Składniki:

  • 4 szklanki mąki chlebowej
  • 120g masła, w temperaturze pokojowej plus więcej do natłuszczenia i posypania
  • 2 1/2 jajka
  • kubki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 1/2 łyżeczki drożdży
  • Instrukcja:

    1. Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta dotyczącymi cyklu ciasta. podziel ciasto na 15 duże kulki i 15 mniejsze kulki.
    2. Ułóż dużą kulę do foremek do muffinek, docisnąć na środku ciasta do zagłębienia i ułożyć na mniejszej kulce.
    3. Odstawić 40minuty. posmaruj blaty 1 rozdrobnionym jajkiem i 1 łyżką cukru. piec w nagrzanym 40 piekarniku 15 do 15 minut. Uwaga: kiedy przepis mówi 2 1/2 jajka (co oznacza duże jajka do pieczenia) zwykle używam 2 dużych i 1 małego jajka do zrównania 2 1/2 jajka. próbowałem już tych