bułeczki z parmezanem

bułeczki z parmezanem

Składniki:

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka, lekko ubite
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1/2 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szklanka Świeżo startego parmezanu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki sosu Tabasco
  • 1/2 szklanki niesolonego masła (zimnego)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 Stopnie F. Smar blacha do pieczenia; odstaw na bok.
    2. Połącz mąkę, ser, proszek do pieczenia, oregano i sól w dużej misce lub robocie kuchennym.
    3. Pokrój masło za pomocą blendera do ciasta, dwóch noży lub nasion roślin strączkowych malaksera, aż masa będzie przypominała grube okruchy. (Jeśli zmiksujesz w robocie kuchennym, przenieś mieszaninę do dużej miski.)
    4. Połącz mleko, jajka i sos Tabasco w małej misce, aż dobrze się połączą; wmieszać do mieszanki mąki tylko do zwilżenia. Dodaj cebulę. (Ciasto będzie lepkie.)
    5. Ułóż ciasto na środku przygotowanej blachy do pieczenia; wklep ciasto w 9″ okrąg.
    6. Pokrój okrąg na 8 klinów.
    7. Piecz 20-25 minut lub do momentu, aż złocisto-brązowy i drewniany kij włożony na środku wyjdzie czysty.
    8. Zdejmij z patelni. Schłodź na ruszcie 10 minut.
    9. Podawaj ciepłe lub zimne.
    10. 400