Bulety z Indyka i Kiełbasy

Bulety z Indyka i Kiełbasy

Składniki:

  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 kromki czerstwego chleba pokrojone w kostkę
  • Bułka tarta
  • 1 łyżka koniaku (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 jajko
  • 3 łyżki drobno posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 funt mielony indyk
  • ¾ szklanki mleka
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki parmezanu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 funt kiełbasy
  • )4 duże białe grzyby, oczyszczone, pozbawione szypułki i pokrojone w cienkie plasterki
  • Instrukcje:

    1. Namocz chleb w mleku.Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzej olej.
    2. Dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 3 minuty.
    3. Dodaj grzyby i pietruszkę i gotuj 5 minut lub do momentu, gdy z grzybów nie będzie już wypływać sok.W dużej misce wymieszaj mięso z indyka i kiełbasy.
    4. Dodaj jajko, parmezan, szałwię, wyciśnij mleko z chleba i dodaj d chleb do masy mięsnej.
    5. Dodaj masę cebulową i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
    6. Wymieszaj wszystko razem, aż chleb będzie dobrze włożony, a warzywa równomiernie rozprowadzone.
    7. Wstaw do lodówki na 10 minut do zestalenia.Uformuj rękami pojedyncze bułeczki mięsne lub paszteciki.
    8. Rozwałkuj je na bułce tartej i ułóż na dużym kawałku pergaminu.W bardzo dużym patelnię na średnim ogniu, dodać olej. Gdy olej jest gorący, ale się nie pali, podsmaż mięso na złoty kolor, a po lekkim dociśnięciu nie będą wyciekać soki.
    9. Przed podaniem zdejmij z patelni i połóż na ręczniku papierowym.
    10. 10