Bulgur Warzywny Pilaw

Bulgur Warzywny Pilaw

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 2 cebule
  • 3 pomidory
  • 1 ziemniak
  • 2 cukinia
  • papryczka chili, moja była habanero
  • 3 szklanki bulionu
  • oliwa z oliwek
  • koperek, mięta (możliwe świeże)
  • sól, pieprz
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej trochę oleju na patelni o grubym spodzie i usmaż cebulę i chili
    2. Dodaj kaszę bulgur i pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszaj dobrze i gotuj jeszcze 1 minutę.
    3. Dodaj 2 1/2 szklanki bulionu i pomidorów i gotuj na wolnym ogniu, aż prawie cały bulion się wchłonie.
    4. Ponieważ nie lubię papkowata cukinia Dodałam je prawie gdy kasza bulgur upiecze się z jeszcze 1/2 szklanki wywaru.
    5. Gotować jeszcze 3-5 minut, dodać posiekany koperek i miętę, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić przez około 10 minut.
    6. Podawać na ciepło jako dodatek lub danie główne.
    7. 10