Składniki:
Instrukcja:
- Parować cienko pokrojone słodkie ziemniaki przez około 10 minut lub do miękkości. Na gorąco rozgnieść widelcem, dodać odtłuszczone mleko i masło, dobrze wymieszać, odstawić. Najpierw przesiać mąkę i zielony proszek, dodać brązowy cukier, następnie powoli dodać jajko i mleko dobrze wymieszać, następnie dodać 1 łyżkę roztopionego masła, wymieszać dobrze. Przecedzić przez sito i odstawić na minuty.
- Na średnim ogniu rozsmarować masło na średnim ogniu, wlać chochlę ciasta i rozłóż równomiernie, odstaw naleśnik na około 1 minutę.
- Ułóż naleśnik na macie do rolowania.
- Dodaj puree ziemniaczane z jednej strony naleśnika i zwiń. Uszczelnij otwór odrobiną masła. Obróć otwór w dół i włóż na patelnię, lekko podsmaż.
- Pokrój naleśniki na kawałki ostrym nożem i posyp je odrobiną zielonej herbaty w proszku przed podaniem .
350