Bułka naleśnikowa ze słodkich ziemniaków i zielonej herbaty

Bułka naleśnikowa ze słodkich ziemniaków i zielonej herbaty

Składniki:

  • 2 1/2 łyżki Brązowy cukier
  • 1/2 łyżki Miękkie masło
  • 1 Jajka
  • 60g Mąka
  • 1 łyżeczka Zielona herbata w proszku
  • 1 łyżka Mleko odtłuszczone
  • 350ml Mleko o niskiej zawartości tłuszczu
  • 350g Słodkie ziemniaki (obrane)
  • Instrukcja:

    1. Parować cienko pokrojone słodkie ziemniaki przez około 10 minut lub do miękkości. Na gorąco rozgnieść widelcem, dodać odtłuszczone mleko i masło, dobrze wymieszać, odstawić. Najpierw przesiać mąkę i zielony proszek, dodać brązowy cukier, następnie powoli dodać jajko i mleko dobrze wymieszać, następnie dodać 1 łyżkę roztopionego masła, wymieszać dobrze. Przecedzić przez sito i odstawić na minuty.
    2. Na średnim ogniu rozsmarować masło na średnim ogniu, wlać chochlę ciasta i rozłóż równomiernie, odstaw naleśnik na około 1 minutę.
    3. Ułóż naleśnik na macie do rolowania.
    4. Dodaj puree ziemniaczane z jednej strony naleśnika i zwiń. Uszczelnij otwór odrobiną masła. Obróć otwór w dół i włóż na patelnię, lekko podsmaż.
    5. Pokrój naleśniki na kawałki ostrym nożem i posyp je odrobiną zielonej herbaty w proszku przed podaniem .
    6. 350