Bułki domowe

Bułki domowe w koszyku.

Czas przygotowania: około 2 godziny (wliczając czas wyrastania ciasta) 

Ilość porcji: 12 bułek 

Trudność: średnie 

Kategoria: Śniadanie, Przekąska 

Kuchnia: Uniwersalna

Składniki

  • 500g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży (1 paczka)
  • 250ml letniej wody
  • 60ml mleka
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Opcjonalnie: posypka, np. sezam, słonecznik, mak, płatki owsiane

Przybory

  • Duża miska
  • Drewniana łyżka do mieszania
  • Foremki do bułek lub blacha wyłożona papierem do pieczenia
  • Pędzel kuchenny
  • Ręcznik kuchenny
  • Piekarnik

Krok po kroku

  1. Przygotowanie drożdży: W małej miseczce rozpuść łyżeczkę cukru w letniej wodzie i dodaj drożdże. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże się aktywują i pojawi się pianka na powierzchni.
  2. Mieszanie składników: W dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj aktywowane drożdże, mleko i olej roślinny. Zaczynaj mieszać składniki za pomocą drewnianej łyżki, aż utworzy się jednolite ciasto.
  3. Wyrabianie ciasta: Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiaj przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę wody, jeśli zaś zbyt klejące się, wsyp odrobinę mąki.
  4. Pierwsze wyrastanie: Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formowanie bułek: Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 12 równych części. Formuj z nich kulki lub kształtuj je według preferencji. Umieść bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między nimi, aby miały miejsce na drugie wyrastanie.
  6. Drugie wyrastanie: Przykryj bułki ściereczką i pozostaw na kolejne 30-40 minut, aby ponownie podrosły.
  7. Pieczenie: W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C. Przed włożeniem do piekarnika, możesz posmarować bułki wodą za pomocą pędzla kuchennego i posypać wybranymi nasionami lub płatkami.
  8. Pieczenie bułek: Piecz bułki przez 15-20 minut, aż staną się złociste i wydają dźwięk „stuknięcia” po lekkim uderzeniu w ich spód. Upieczonym bułkom pozwól ostygnąć na kratce.

Porady i warianty

  • Dodatki do ciasta: Aby nadać bułkom dodatkowy smak i chrupkość, możesz dodać pokrojone orzechy, rodzynki, suszone owoce lub nasiona do ciasta podczas wyrabiania.
  • Formowanie: Możesz nadać bułkom różne kształty, na przykład owalne, okrągłe czy podłużne. Pozwól swojej kreatywności się wyrazić!
  • Zamrażanie: Jeśli przygotowujesz więcej bułek, niż jesteś w stanie zjeść, możesz zamrozić je na później. Po ostudzeniu, umieść bułki w szczelnie zamkniętym pojemniku lub woreczku strunowym i zamrażaj do 3 miesięcy. Przed podaniem, rozmroź bułki w temperaturze pokojowej lub w piekarniku.

Gotowe! Teraz możesz cieszyć się swoimi domowymi bułkami! Świetnie smakują same, z masłem i dżemem, lub jako podstawowy składnik różnych kanapek i burgerów. Smacznego! 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *