Burgery z dyni piżmowej z komosą ryżową

Burgery z dyni piżmowej z komosą ryżową

Składniki:

  • 1/2 szklanki dyni piżmowej, ugotowanej
  • 1/4 szklanki komosy ryżowej, suszonej
  • 5 uncji fety, pokruszonej
  • 1 ekologiczne jajko
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1 /2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub masła organicznego
  • 1 świeża cytryna
  • 4 bułki pełnoziarniste (opcjonalnie )
  • 2 szklanki mieszanej zieleniny dla niemowląt
  • Instrukcja:

    1. W małym rondelku zagotuj 1/2 szklanki wody.
    2. Dodaj komosę ryżową, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj do wchłonięcia płynu, ~ 3-5 minut. Odłóż na bok.
    3. W robocie kuchennym, dynia piżmowa, 2 uncje. feta, 1 1/2 łyżeczki kminku, czerwona papryka, cynamon, kurkuma, sól morska i pieprz do połączenia. Złożyć komosę ryżową, orzechy włoskie i jajko.
    4. Uformować cztery placki. Na dużej patelni, z odrobiną oleju kokosowego lub masła organicznego, ugotuj hamburgery na średnim ogniu, aż będą chrupiące i chrupiące na zewnątrz, 8-10 minut z każdej strony.
    5. Tymczasem w małej miseczce wymieszaj resztę fety, 1/4 łyżeczki skórki z cytryny, sok z cytryny z połowy cytryny i odrobinę kminku (~1/2 łyżeczki). Dopraw solą i pieprzem.
    6. Podawaj burgery na pełnoziarnistej bułce z kilkoma młodymi zieleninami i kremowym sosem feta.