Składniki:
Instrukcje:
- Podgrzej olej na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu. Gdy osiągnie średnią temperaturę, dodaj szalotki i czosnek i podsmaż przez minutę.
- Dodaj kiełki, gotuj, aż się zrumienią i staną się trochę bardziej miękkie (choć nie za miękkie, nie chcesz, żeby były papkowate, ale zachowały trochę kęsa). Prawdopodobnie możesz zacząć gotować makaron, gdy kiełki są prawie gotowe. Po prostu postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aby uzyskać informacje o czasie. Najlepszym sposobem na ugotowanie makaronu jest umieszczenie go na patelni z dużą ilością wrzącej wody i dużą ilością soli.
- Gdy kiełki są ugotowane, przenieś je na zewnątrz patelni i dodaj bekon na środek, gotuj go przez kilka minut, obracając kilka razy.
- Gdy bekon jest ugotowany, wymieszaj go przez kiełki i dobrze zmiel czarny pieprz i trochę soli. Ostrożnie z solą, bo boczek i parmezan również dodadzą słonego smaku.
- Gdy makaron będzie gotowy, umieść dwa patelnie blisko siebie na kuchence. Następnie szczypcami chwyć makaron i szybko przeciągnij go na patelnię z kiełkami. Robiąc to, pobierasz trochę wody z makaronu. Ta woda pomaga wiązać i tworzyć sos. Nie potrzebujesz dużo, w tym przypadku prawdopodobnie około 2 łyżek stołowych. Ta technika przeciągania powinna zapewnić, że masz wystarczająco dużo.
- Wyłącz ogrzewanie pod kiełkami i makaronem.
- Dodaj jajko (nie bezpośrednio na spód jajka). patelni, ale na masę makaronową) dodaj parmezan. Wymieszaj dość szybko, aby uzyskać kremowy sos.
- Sprawdź doprawienie i podawaj od razu z dodatkowym parmezanem posypanym na wierzchu, jeśli chcesz.
- Działa to dobrze ze wszystkimi rodzajami makaronów. Jedynym rodzajem, który nie sprawdza się tak dobrze w przypadku dania w stylu carbonara, jest pełnoziarnisty lub bezglutenowy. Wydaje się, że tym makaronom brakuje skrobiowego składnika, który nadaje sosowi kremową konsystencję.
- Spróbuj użyć sera pecorino zamiast parmezanu
550