Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Przygotuj dużą miskę lodowatej wody. Za pomocą ostrego noża natnij spód brzoskwiń dużą literą x, a następnie umieść je we wrzącej wodzie na 30 sekundy.
- Usuń i natychmiast zanurzyć w łaźni lodowej.
- Odstawić na kolejne 30 sekundy, a następnie położyć na desce do krojenia na kilka minut. Zaczynając od dolnej części brzoskwini, palcami obierz skórkę, pociągając za rogi wstępnie naciętego x. Po obraniu wyrzuć skórki i pokrój brzoskwinie na cienkie plasterki.
- Włóż cynamon, imbir, kardamon, goździki i kolendrę do dużego blendera.
- Dodaj 1/ 3c. cukier, jajka, wanilię, sól, mąkę i mleko i zmiksuj na gładką masę. Posmaruj 9 10 żeliwną patelnię masłem i wlej 1/4 cala warstwę ciasto.
- Piecz przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy warstwa ciasta ledwo zwiąże się na patelni. Reszta ciasta nadal będzie surowa.
- Zdjąć z ognia i pozostawić włączony piekarnik.
- Ułóż pokrojone brzoskwinie na cieście w okrągły wzór.
- Posyp brzoskwinie pozostałą 1/3 szklanki cukru, a następnie wlej resztę ciasta.
- Piecz do następnego 45 minut do 1 godziny.
- Wyjmij z piekarnika, gdy jest nadmuchany i zarumieniony, a nóż wychodzi czysty.
- Posyp cukrem pudrem, podawaj na ciepło.