Chai Brzoskwinia Clafoutis

Chai Brzoskwinia Clafoutis

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
  • 2/3c. cukier granulowany, podzielony
  • 1/2 łyżeczki mielony kardamon
  • 1/2 łyżeczki. mielony cynamon
  • 1/4 łyżeczki. mielone goździki
  • 1/4 łyżeczki mielona kolendra
  • 1/2 łyżeczki. mielony imbir
  • 1 1/4 do. mleko
  • 3 dojrzałe brzoskwinie
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • )1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni Fahrenheita. Zagotuj wodę w dużym garnku na dużym ogniu. Przygotuj dużą miskę lodowatej wody. Za pomocą ostrego noża natnij spód brzoskwiń dużą literą x, a następnie umieść je we wrzącej wodzie na 30 sekundy.
    2. Usuń i natychmiast zanurzyć w łaźni lodowej.
    3. Odstawić na kolejne 30 sekundy, a następnie położyć na desce do krojenia na kilka minut. Zaczynając od dolnej części brzoskwini, palcami obierz skórkę, pociągając za rogi wstępnie naciętego x. Po obraniu wyrzuć skórki i pokrój brzoskwinie na cienkie plasterki.
    4. Włóż cynamon, imbir, kardamon, goździki i kolendrę do dużego blendera.
    5. Dodaj 1/ 3c. cukier, jajka, wanilię, sól, mąkę i mleko i zmiksuj na gładką masę. Posmaruj 9 10 żeliwną patelnię masłem i wlej 1/4 cala warstwę ciasto.
    6. Piecz przez około 2-3 minuty lub do momentu, gdy warstwa ciasta ledwo zwiąże się na patelni. Reszta ciasta nadal będzie surowa.
    7. Zdjąć z ognia i pozostawić włączony piekarnik.
    8. Ułóż pokrojone brzoskwinie na cieście w okrągły wzór.
    9. Posyp brzoskwinie pozostałą 1/3 szklanki cukru, a następnie wlej resztę ciasta.
    10. Piecz do następnego 45 minut do 1 godziny.
    11. Wyjmij z piekarnika, gdy jest nadmuchany i zarumieniony, a nóż wychodzi czysty.
    12. Posyp cukrem pudrem, podawaj na ciepło.