Chapchae (koreański smażony makaron)

Chapchae (koreański smażony makaron)

Składniki:

  • 8 uncji makaronu vermicelli ze słodkich ziemniaków
  • 1 słodka cebula, pokrojona w cienkie paski
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 funta szpinaku baby, parzonego
  • 2 marchewki, julienne
  • 3 szalotki, posiekane
  • 5 pieczarek, pokrojonych (I lubię używać creminis)
  • 1/2 szklanki cukinii, pokrojonej w półksiężyce
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sezamu olej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól do smaku
  • Instrukcje:

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu
    2. In dużą patelnię lub wok na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek i 1 łyżkę oleju sezamowego
    3. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez około 1 min
    4. Dodaj resztę warzyw i gotuj przez 4-5 min, aż warzywa będą na wpół ugotowane i nadal lekko chrupiące
    5. Zmniejsz ogień i dodaj ugotowany makaron, sos sojowy, cukier i pozostały olej sezamowy
    6. Wymieszaj do połączenia i gotuj przez kolejne 2 min
    7. Dodaj sal t lub więcej sosu sojowego w razie potrzeby (lub jeśli chcesz, aby był nieco słodszy, dodaj odrobinę więcej cukru)
    8. Jeśli używasz nasion sezamu, dodaj je na końcu