Chili Pie z zielonym Chile i chlebem kukurydzianym Cheddar

Chili Pie z zielonym Chile i chlebem kukurydzianym Cheddar

Składniki:

  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 13 uncji puszka Fasola Cannelini, odsączona i spłukane
  • 13 uncji puszka Pomidory w kostkach
  • 1 łyżka chili w proszku plus więcej do posypania wierzchu
  • Szczypta cynamonu
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 jajka
  • 3 szklanki ( uncji) bardzo ostrego sera Cheddar, rozdrobnionego
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 1 szklanka kukurydzy, mrożonej lub z puszki (odsączonej)
  • 5 ząbków czosnku, mielonego
  • 4 uncje puszki zielonego chili, pokrojonego w kostkę
  • Sól morska lub koszerna i świeży czarny pieprz
  • 1 szklanka mleka
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub zwykłej
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany plus więcej do serwowania
  • 1/2 łyżeczki soli kuchennej lub 1 łyżeczka soli morskiej/koszernej
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 2 duże żółte cebule, pokrojone w kostkę
  • Instrukcje:

  • Na dużej patelni podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta, dopraw solą i pieprzem.
  • Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć.
  • Zdjąć 2/3 mieszanki z patelni i odłożyć na bok.
  • Dodaj zielone chilli wraz z sokiem i smaż przez 2-3 minuty.
  • Wyjmij i odłóż na bok w osobnej misce.Na tej samej patelni podsmaż mieloną wołowinę, krusząc ją podczas gotowania. Po ugotowaniu ostrożnie odcedź tłuszcz.
  • Dodaj mieszankę cebuli, chili w proszku, Worcestershire, oregano, paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową i wodę.
  • Dokładnie wymieszaj i kontynuuj gotować na średnim ogniu, dodając pomidory z sokiem, fasolę i kukurydzę.
  • Dobrze wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.Rozgrzej piekarnik do 400 stopni i natłuść 9×13 calowe naczynie żaroodporne.
  • Wlej mieszankę mięsną i równomiernie rozprowadź na dnie.
  • Posyp dwie filiżanki sera.W dużej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.W osobnej średniej misce ubij jajka, mleko, masło i śmietanę.
  • Dodaj tę mieszankę do suchej mieszanki i wymieszaj.
  • Dodaj mieszankę cebuli/zielonego chili i pozostałą filiżankę sera. Wymieszać.
  • Polać wierzch mieszanki mięsnej.
  • Rozprowadzić równomiernie.
  • Posypać chili w proszku.
  • Piecz 13-13 minut lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie ze środka chleba kukurydzianego.
  • Odstawić na minuty przed podaniem.