Chili Pie z zielonym Chile i chlebem kukurydzianym Cheddar
Składniki:
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki roztopionego masła
13 uncji puszka Fasola Cannelini, odsączona i spłukane
13 uncji puszka Pomidory w kostkach
1 łyżka chili w proszku plus więcej do posypania wierzchu
Szczypta cynamonu
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki kminku
2 jajka
3 szklanki ( uncji) bardzo ostrego sera Cheddar, rozdrobnionego
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 szklanka kukurydzy, mrożonej lub z puszki (odsączonej)
5 ząbków czosnku, mielonego
4 uncje puszki zielonego chili, pokrojonego w kostkę
Sól morska lub koszerna i świeży czarny pieprz
1 szklanka mleka
Szczypta gałki muszkatołowej
Oliwa z oliwek do smażenia
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki papryki wędzonej lub zwykłej
1/2 szklanki kwaśnej śmietany plus więcej do serwowania
1/2 łyżeczki soli kuchennej lub 1 łyżeczka soli morskiej/koszernej
1/2 szklanki wody
2 łyżeczki sosu Worcestershire
2 duże żółte cebule, pokrojone w kostkę
Instrukcje:
Na dużej patelni podsmaż cebulę na oleju, aż będzie miękka i przezroczysta, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj czosnek i smaż, aż zacznie pachnieć.
Zdjąć 2/3 mieszanki z patelni i odłożyć na bok.
Dodaj zielone chilli wraz z sokiem i smaż przez 2-3 minuty.
Wyjmij i odłóż na bok w osobnej misce.Na tej samej patelni podsmaż mieloną wołowinę, krusząc ją podczas gotowania. Po ugotowaniu ostrożnie odcedź tłuszcz.
Dodaj mieszankę cebuli, chili w proszku, Worcestershire, oregano, paprykę, cynamon, gałkę muszkatołową i wodę.
Dokładnie wymieszaj i kontynuuj gotować na średnim ogniu, dodając pomidory z sokiem, fasolę i kukurydzę.
Dobrze wymieszaj i gotuj przez 3-4 minuty.Rozgrzej piekarnik do 400 stopni i natłuść 9×13 calowe naczynie żaroodporne.
Wlej mieszankę mięsną i równomiernie rozprowadź na dnie.
Posyp dwie filiżanki sera.W dużej misce wymieszaj mąkę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól.W osobnej średniej misce ubij jajka, mleko, masło i śmietanę.
Dodaj tę mieszankę do suchej mieszanki i wymieszaj.
Dodaj mieszankę cebuli/zielonego chili i pozostałą filiżankę sera. Wymieszać.
Polać wierzch mieszanki mięsnej.
Rozprowadzić równomiernie.
Posypać chili w proszku.
Piecz 13-13 minut lub do momentu, aż wykałaczka wyjdzie ze środka chleba kukurydzianego.
Odstawić na minuty przed podaniem.