Chińskie żeberka wieprzowe z grilla

Chińskie żeberka wieprzowe z grilla

Składniki:

  • 2 funty żeberka
  • 2 łyżki miodu
  • Sos A: (do marynowania)
  • 1/2 łyżeczki sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki chińskich pięciu przypraw
  • 1 łyżeczka proszku Sar Cheong (rodzaj imbiru)
  • 2 łyżeczki chińskiego wina do gotowania
  • 1 łyżeczka proszku czosnkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Sos B: ( do podlewania)
  • 2 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżeczki pasty z mielonej fasoli
  • 1 łyżka pasty sezamowej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 kawałki konserwowanej czerwonej fasoli gorącej
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka szalotek, mielona
  • Instrukcje:

    1. Wytnij żebra na równe rozmiar i osusz.
    2. Wymieszaj sos Składniki na gładką pastę. Dobrze dopraw żeberka tą mieszanką i pozostaw na noc w lodówce.
    3. Wymieszaj sos B i dopraw żeberka połową sosu co najmniej 4 godziny przed gotowaniem. Pozwoli to żeberkom wchłonąć większość przypraw. Przykryj i wstaw do lodówki.
    4. Rozgrzej piekarnik do 350F. Połóż żeberka na patelni i upiecz na górnej półce.
    5. Ustaw metalową miskę z wodą na dolnej półce. Para z wody zapobiega wysychaniu mięsa. Piecz przez 30-30 minuty na złoty kolor, ale nie przypal. Smaruj obie strony żeber co 15 minuty.
    6. Wyjmij z piekarnika i posmaruj żeberka miodem.