Chleb Bananowy Pełnoziarnisty z Orzechami

Chleb Bananowy Pełnoziarnisty z Orzechami

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka puree bananowego (około 2 średnie banany)
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • 3/4 szklanki jasnobrązowego cukru paczkowanego
  • 1/4 szklanka oleju (rzepakowego, roślinnego lub kokosowego)
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego/greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • Instrukcja:

    1. Piekarnik nagrzać do 350 stopni F. Lekko posmarować i mąką Bochenek o wymiarach 9 na 5 cali. Odstaw na bok. W dużej misce wymieszaj suche składniki (mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól i cynamon). W drugiej misce wymieszaj mokre składniki (tłuczone banany, olej, jogurt, wanilia i jajka) .
    2. Dodaj cukier, posiekane orzechy włoskie i dobrze wymieszaj.Wmieszaj mokre składniki ze składnikami suchymi.
    3. Wlej ciasto do przygotowanej formy.
    4. Piecz chleb przez 45 do 45 minut lub do momentu, aż wykałaczka umieszczona w środku chleba będzie czysta i wierzch jest złotobrązowy. Schłodź chleb na patelni do temperatury pokojowej.
    5. 350