Chleb Bananowy, Żurawinowy i Jabłkowy

Chleb Bananowy, Żurawinowy i Jabłkowy

Składniki:

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 duże banany – puree – 350g bez skóry na
  • 1 szklanka suszonej żurawiny – 125g
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mąki (mąka zwykła) – 200g
  • 1 jabłko – starte (zielone jabłko)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/8 łyżeczki soli
  • ¾ szklanki cukru – 130g (użyłem 130g cukru)
  • 1 łyżeczka wanilii
  • ½ szklanki + 2 łyżki warzyw olej – 100g
  • Instrukcja:

    1. Wyłóż i nasmaruj brytfannę. (Użyłem sprayu do gotowania do nasmarowania patelni) Rozgrzej piekarnik do 350 stopnia F (200 C). W misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
    2. Dobrze wymieszaj i odłóż na bok.W innej misce wymieszaj jajka, mleko, olej, wanilię, starte jabłko i tłuczone banany.
    3. Dobrze wymieszaj dużą łyżką.
    4. Dodaj suche składniki do masy jajecznej.
    5. Wymieszaj do połączenia.Na koniec dodaj w suszonej żurawinie.
    6. Dobrze wymieszaj i wlej do formy do pieczenia.
    7. Piecz przez 70 minuty lub szpikulec włożony do chleba i wyszedł czysty.
    8. 350