Chleb bez jajek imbirowo-mango
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
-
- 1/4 szklanki kaszy manny
- 4 łyżki brązowego cukru [adjust to taste]
- 1 1/2 szklanki przecieru z mango Alphonso [or fresh pureed mangoes]
-
- 1/4 szklanki karmalizowane kawałki imbiru, drobno posiekane
- 1/2 łyżki mleka + 3 mleko [2%]
-
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- a szczypta sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki mielonego lnu [or flax meal]
-
- 1/4 łyżeczki cynamonu [optional]
-
- 1/4 łyżeczki suchego imbiru w proszku
1/4 łyżeczki świeżej startej gałki muszkatołowej [optional]
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego [optional]
rodzynki [optional but recommended]
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 50C/50 F.
- W małej misce wymieszaj siemię lniane w proszku z 3 łyżkami mleka i ustaw jak ide.Konieczne jest moczenie tego przez co najmniej 10 minut, aby żelatyna związała się z mieszanką.
- W misce wymieszaj wszystkie mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i imbir w proszku, gałkę muszkatołową i sól.
- Dodaj skarmalizowane kawałki imbiru i rodzynki [if using]. Odłóż na bok. Możesz użyć więcej orzechów !
W innej misce wymieszaj puree z mango, mieszankę siemienia lnianego, esencję waniliową i mleko .
Teraz zrób zagłębienie w środku mąki i wrzuć mokrą mieszankę. Złóż delikatnie, aby wszystko po prostu się łączy. Nie mieszaj!
Posmaruj foremkę bochenka 9 x 5 olejem i wlej do niej ciasto. Wypoziomuj za pomocą szpatułki.
Piecz przez 40-40 minut lub do momentu, gdy szpikulec wyjdzie czysty. Mój zajął 40 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na bochenku przez 5 do 40 minut.
Rozformuj i przenieś na stojak chłodzący, aby schłodził się przez co najmniej godzinę przed krojeniem.
Pokroić chleb po całkowitym ostygnięciu. Żadnych nagród za zgadywanie, że byłam niecierpliwa, a co za tym idzie nie- zgrabne kromki na zdjęciach!
350