Składniki:
Instrukcja:
- W misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i cukier i odstawić na około 15 minut, aż się spieni.
- Nasmaruj płytką formę do pieczenia.
- Włóż mieszankę do pizzy do miski robota kuchennego wyposażonej w nasadkę do ciasta.
- Przy włączonej maszynie wlej spienioną mieszankę drożdżową i wymieszaj do miękkiego ciasta.
- Ugniatać przez 2-3 minuty w maszynie, aż będzie gładka. Wcisnąć do przygotowanej formy do pieczenia, wpychając ciasto w rogi.
- Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłym miejscu 35-40 minut lub do wysokości.
- Tymczasem rozgrzej piekarnik do znaku gazu
- Zrób wgłębienia na całej powierzchni wyrośnięte ciasto palcem i posyp solą morską, oliwkami, pomidorami i posiekanymi ziołami.
- Piecz przez -15 minut do złocistego koloru.
- Chleb Focaccia może być stosowany jako dodatek do wielu posiłków, jako baza do pizzy lub jako pieczywo kanapkowe.