Chleb foccacia z suszonymi pomidorami, oliwkami, rozmarynem i tymiankiem

Chleb foccacia z suszonymi pomidorami, oliwkami, rozmarynem i tymiankiem

Składniki:

  • 150 gramowe opakowania mieszanki bazowej do pizzy
  • 2 łyżeczki • aktywne drożdże suszone
  • 1 łyżeczka • cukier
  • 1 łyżka stołowa • oliwa z oliwek
  • 10 gramy • oliwki drylowane, krojone
  • 10 gram • suszone pomidory, pokrojone w plastry (zużyte słoiki)
  • •sól morska
  • •garść świeży posiekany rozmaryn i tymianek
  • 225 mililitry • ciepła woda
  • Instrukcja:

    1. W misce wymieszać ciepłą wodę, drożdże i cukier i odstawić na około 15 minut, aż się spieni.
    2. Nasmaruj płytką formę do pieczenia.
    3. Włóż mieszankę do pizzy do miski robota kuchennego wyposażonej w nasadkę do ciasta.
    4. Przy włączonej maszynie wlej spienioną mieszankę drożdżową i wymieszaj do miękkiego ciasta.
    5. Ugniatać przez 2-3 minuty w maszynie, aż będzie gładka. Wcisnąć do przygotowanej formy do pieczenia, wpychając ciasto w rogi.
    6. Przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłym miejscu 35-40 minut lub do wysokości.
    7. Tymczasem rozgrzej piekarnik do znaku gazu
    8. Zrób wgłębienia na całej powierzchni wyrośnięte ciasto palcem i posyp solą morską, oliwkami, pomidorami i posiekanymi ziołami.
    9. Piecz przez -15 minut do złocistego koloru.
    10. Chleb Focaccia może być stosowany jako dodatek do wielu posiłków, jako baza do pizzy lub jako pieczywo kanapkowe.