Chleb Jeżynowy

Chleb Jeżynowy

Składniki:

  • 1/8 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 uncji jeżyny, mrożonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka mąki uniwersalnej
  • rozmrożony i sok zarezerwowany
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350F.
    2. Wymieszaj mąkę, cukier, cynamon, sodę i sól razem. Dobrze zetrzyj jeżyny.
    3. Dodaj jajka i olej.
    4. Połącz z mąką.
    5. Dobrze wymieszaj. (Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, dodaj zarezerwowany sok lub 1/4 szklanki mleka.)
    6. Wlej do 2 wysmarowanych patelni chlebowych.
    7. Piecz 1 godzinę.Wskazówka: Truskawki są świetnym substytutem Jeżyny.
    8. 350