Chleb kukurydziany Panzanella

Chleb kukurydziany Panzanella

Składniki:

  • 1/4 szklanki octu balsamicznego
  • 1 pół litra mieszanych pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 3 szklanki pozostałego chleba kukurydzianego, pokrojonego w kostkę
  • 1 ogórek, obrany, bez pestek i pokrojony w kostkę
  • 1/2 łyżki musztardy dijon
  • 10-15 świeże liście bazylii, krojone
  • Sól koszerna
  • Skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 średnia czerwona cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka masła niesolonego
  • Instrukcja:

    1. Roztop masło na patelni lub ciężkiej patelni i dodaj chleb kukurydziany . Wrzucić masło i gotować na średnim ogniu przez 3-5 minut. Opiekać w nagrzanym piekarniku w 300 stopniach przez 10-10 minuty lub do wyschnięcia i stwardnienia jak grzanki .
    2. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
    3. Wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, skórkę i syrop klonowy. Sól do smaku.W dużej misce wrzuć chleb kukurydziany z pomidorami, cebulą, ogórkiem i bazylią.
    4. Skropl 1/3 do 1/2 dressingu i podawaj resztę z boku.
    5. 300