Składniki:
Instrukcja:
- Noc przed upieczeniem chleba wymieszaj składniki ciasta startowego razem, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Wyjmij masło i ciasto startowe z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem pieczenia chleba, aby doprowadzić je do temperatury pokojowej.
- Wymieszaj drożdże, ekstrakt słodowy i wodę, aż nie będą się grudki lewy. Następnie wsyp mąkę, sól i masło i dobrze wymieszaj.
- Wymieszaj masę starterową i zagniataj na minuty. Ponieważ jest to dość wilgotne ciasto najlepiej to zrobić w robocie kuchennym (z hakiem do ciasta), 5 minut na wolnych obrotach, a następnie 5 na przyspieszonych. przykryć i odstawić na 20 minuty do wyrośnięcia. Do posypania będziesz potrzebować sporo mąki, ponieważ jest dość lepka. W minutowych odstępach ciasto wybijaj rękoma, rozciągnij i zagnij na brzegach, a następnie odwróć. Nasmaruj formę bochenków. Strząsając nadmiar mąki, uformuj bochenek, a następnie włóż ciasto do formy. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minuty. Po minutach wyrastania użyj bardzo ostrego noża, aby naciąć 2 cm linię wzdłuż środka ciasta. Pomaga to uzyskać ładną skórkę. Rozgrzej piekarnik do 230C.
- Połóż chleb na środkowej półce piekarnika. Używając butelki ze spryskiwaczem, spryskaj chleb i wokół niego, aby wytworzyć parę. Dzięki temu chleb jest wilgotny i ma ładną skórkę.
- Piecz przez 45 minut. Po minutach ponownie spryskaj wodą i zmniejsz temperaturę do 200C. Chleb jest gotowy, gdy szpikulec włożony do środka chleba wychodzi czysty. Choć może to być trudne, przed pokrojeniem pozostaw chleb do całkowitego ostygnięcia.
400