Chleb Starożytnych Zbóż

Chleb Starożytnych Zbóż

Składniki:

  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2 1/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • szklanka płatków żytnich
  • 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki ziarna amarantusa
  • kubek komosy ryżowej
  • 1/4 szklanki soi mąka
  • 1 1/2 łyżki glutenu pszennego witalnego
  • kubek odtłuszczonego mleka w proszku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • kubki ciepłej wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • Instrukcje:

    1. W dużej misce lub mikserze wymieszaj drożdże, mąkę, płatki żytnie, siemię lniane, amarantus, komosę ryżową, mąkę sojową, gluten pszenny, odtłuszczone mleko w proszku i sól.
    2. Wymieszaj w ciepłej wodzie i miodzie, dokładnie mieszając, aby uzyskać spójne, dość twarde (ale nadające się do obróbki) ciasto.
    3. Wyłóż na posypaną mąką deskę lub zagnieść za pomocą haka do ciasta na 12 minut, aż będzie bardzo elastyczna i gładka.
    4. Włóż do miski, przykryj i odstaw 30 minut.
    5. Rozwałkuj wypoczęte ciasto na kształt kłody i wsuń do wysmarowanej tłuszczem patelni.
    6. Przykryj czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia 50-50 minut.
    7. Rozgrzej piekarnik do 350F.
    8. Potnij górną część bochenka 2-3 razy ostrym nożem lub kulą.
    9. Piecz 40 minuty. Natychmiast wyjmij z patelni i schłódź na stojaku przed pokrojeniem
    10. 350