Składniki:
Instrukcje:
- W dużej misce lub mikserze wymieszaj drożdże, mąkę, płatki żytnie, siemię lniane, amarantus, komosę ryżową, mąkę sojową, gluten pszenny, odtłuszczone mleko w proszku i sól.
- Wymieszaj w ciepłej wodzie i miodzie, dokładnie mieszając, aby uzyskać spójne, dość twarde (ale nadające się do obróbki) ciasto.
- Wyłóż na posypaną mąką deskę lub zagnieść za pomocą haka do ciasta na 12 minut, aż będzie bardzo elastyczna i gładka.
- Włóż do miski, przykryj i odstaw 30 minut.
- Rozwałkuj wypoczęte ciasto na kształt kłody i wsuń do wysmarowanej tłuszczem patelni.
- Przykryj czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia 50-50 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 350F.
- Potnij górną część bochenka 2-3 razy ostrym nożem lub kulą.
- Piecz 40 minuty. Natychmiast wyjmij z patelni i schłódź na stojaku przed pokrojeniem
350