Chleb Żurawinowo-Orzechowy

Chleb Żurawinowo-Orzechowy

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 jajko, dobrze ubite
  • 1 1/2 szklanki świeżej żurawiny, grubo posiekanej
  • 1/2 szklanki posiekanej orzechy pekan
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350F. Nasmaruj patelnię bochenek 9 x 5 cali.
    2. Wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną w średniej misce. Dodaj sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, tłuszcz piekarski i jajko.
    3. Wymieszaj, aż dobrze się połączą. Dodaj żurawinę i orzechy pekan.
    4. Rozłóż równomiernie na bochenku.
    5. Piecz przez 15 minuty lub do momentu włożenia wykałaczki centrum wychodzi czyste. Schłodź na stojaku przez 15 minut.
    6. Zdejmij z patelni; całkowicie ostudzić. Zawiń i przechowuj przez noc.
    7. 350