Chlebowe babeczki kukurydziane Hatch Chile

Chlebowe babeczki kukurydziane Hatch Chile

Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 8 uncji puszki kukurydzy w śmietanie
  • topione masło
  • 2 świeże jajka, ubite (dziękuję Peeps!)
  • 1 1/2 szklanki białej, żółtej lub niebieskiej mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/ 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 1/2 szklanki mieszanego rozdrobnionego sera cheddar i sera Monterrey Jack
  • 5 świeżych zielonych papryczek chili, prażonych, obranych ze skórki, nasion, obranych i posiekanych LUB 4 uncje. can
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400 stopni. Wyłóż 18 filiżanki do muffinek papierowymi wyściółkami lub każdą filiżankę posmaruj tłuszczem i mąką.
    2. W średniej wielkości misce wymieszaj mleko, kukurydzę, masło i jajka.
    3. W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier.
    4. Dodaj mieszaninę ze średniej wielkości miski do suchych składników i mieszać tylko do połączenia. Nie mieszaj zbyt mocno.
    5. Do każdej filiżanki wlej dużą łyżkę ciasta, wypełniając około 1/3 każdej filiżanki i posyp niewielką ilością masy serowej i zielonym chile, dzieląc równomiernie i zachowując trochę dla posypanie na wierzchu. Na wierzch wyłóż ciasto, ser i zielony chile. Każda filiżanka powinna być pełna w około dwóch trzecich.
    6. Piecz 25 do 25 minut lub do momentu, gdy babeczki będą gotowe złoty i włożony w środek drewniany kilof wychodzi czysty.
    7. 400