chrupiące jabłko z imbirem

chrupiące jabłko z imbirem

Składniki:

  • 5 jabłek, obranych i pokrojonych (ja użyłam kombinacji Fuji i Honeycrisp)
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 cytryna, sok i skórka
  • 3 łyżki jasnobrązowego cukru, podzielone
  • 10 Ciasteczka Ginger Snap (użyłam Nabisco)
  • 1 sztyft niesolonego masła (użyłam Land O Lakes)
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
    2. Posmaruj płytkie 2-litrowe naczynie do pieczenia masłem lub sprayem do gotowania.
    3. W dużej misce wymieszaj cynamon, gałkę muszkatołową, sok z cytryny, skórkę i 1 łyżkę brązowego cukru. Wymieszaj, aby dokładnie obtoczyć jabłka. Odłóż na bok.
    4. W robocie kuchennym lub blenderze dodaj ciasteczka i mieszaj, aż będą kruszone.
    5. Wlej ciasteczka do miski z pozostałym brązowym cukrem i masłem. Używając blendera do ciast lub rąk połącz masę, aż zaczną tworzyć się grudki wielkości groszku.
    6. Przełóż jabłka na blachę do pieczenia i posyp ciasto na wierzch.
    7. Ułóż naczynie do pieczenia na blasze do pieczenia i piecz aż zacznie bulgotać, około 55-55 minut.
    8. Zdjąć i schłodzić przez 25 minuty przed podaniem.
    9. Propozycja podania.Na wierzchu świeżo ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi!